Megválasztották a Cseh Katolikus Püspöki Konferencia új elnökét

Kitekintő – 2020. április 29., szerda | 10:39

A járvány miatt kialakult helyzetre való tekintettel mindössze egy napig tartott Olmützben a Cseh Püspöki Konferencia 122. ülése. Április 28-án a cseh és morva főpásztorok megválasztották az új vezetőséget – tájékoztatta szerkesztőségünket Balga Zoltán, a prágai magyar közösség plébánosa.

Az ülésen részt vett Csehország apostoli nunciusa, Charles D. Balvo is. A püspöki konferencia tíz év után leköszönő elnöke, Dominik Duka bíboros a szokásokhoz híven tájékoztatta a püspöki kart a társadalom és az egyház aktuális helyzetéről, kiemelten a koronavírus-járvány okozta nehézségekről.

A találkozó legfontosabb napirendi pontja a Cseh Püspöki Konferencia új vezetésének megválasztása volt. Az új elnök Jan Graubner, a morva régió fővárosa, Olmütz érseke lett.

Graubner érsek 2000 és 2010 között betöltötte már az elnöki posztot, az elmúlt két ciklusban a Cseh Püspöki Konferencia alelnöke volt.

Alelnöknek ezúttal Hradec Králové püspökét, Jan Vokált választották meg. A Cseh Püspöki Konferencia Állandó Tanácsának új tagjai: Litoměřice püspöke, Jan Baxant, valamint az osztrava-opavai egyházmegye segédpüspöke, Martin David.

Az új vezetőség 2020. május 1-jén lép hivatalba.

Az ülés a bizottságok és tanácsok új tagjainak megválasztásával folytatódott délután, majd a püspökök gazdasági kérdésekkel, valamint a bizottságok és a munkacsoportok javaslataival is foglalkoztak.

Fotó: Wikimedia Commons

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria