Megyei díjjal tüntették ki a Máltai Szeretetszolgálat nagykanizsai csoportját

Hazai – 2016. október 9., vasárnap | 13:00

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat nagykanizsai csoportjának hosszú ideje végzett kiemelkedő önkéntes szociális tevékenységéért a Zala Megyei Közgyűlés Zala Megye Szociális Gondoskodásáért Díjat adományozott. Az elismerést szeptemberben, a megye napján adták át.

A nagykanizsai máltai csoport 2017-ben ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. Jelenleg húsz taggal és számos önkéntessel végzi szolgálatát a városban. Legfontosabb tevékenységük az adományosztás, amelynek révén élelmiszert, ruhát, cipőt, háztartási eszközöket, bútorokat juttatnak a hátrányos helyzetűeknek. Emellett feladataik közé tartozik a lelki segítségnyújtás és a tanácsadás is.

Mások segítése, támogatása volt mindig az alapállásom – mondta el a díj átvétele után Kovács László, a csoport alapító tagja, vezetője. – Már gyermekként is megesett a szívem a szegényeken, a nélkülöző embereken. 1945 előtt egy koldus, mint később kiderült, egy jobb napokat megélt marhahajcsár járt az utcánkban. Látva elesettségét, megkértem édesanyámat, adjunk ebédet ennek a bácsinak, mert nincs neki senkije. Kérésemre édesanyám behívta hozzánk, és megebédeltettük.

Az alapító azt is elmondta, tevékenységük kezdetén a polgármesteri hivatalban kértek egy listát azokról a hajléktalan emberekről, szegényekről, akiket ők is patronáltak, és felvették velük a kapcsolatot. A hajléktalanszállóra is vittek néhányszor ételt, később pedig megkapták a ferences kolostor déli részét, amelyet azért alakítottak át, hogy legyen helye a szenvedélybetegeket ellátó csoportjuknak is.

A felsőtemplomban található perselyünket minden hónapban egyszer kiürítjük. Ebből a pénzből lisztet, cukrot veszünk a számukra. Ezen kívül három pékséghez is elmehetünk – Kanizsa Pékség, Arditti, Zalaco – a műszak végén megmaradt pékáruért és azt is kiosztjuk a szűkölködőknek – tette hozzá Kovács László.

A csoport időről időre bekapcsolódik az országos gyűjtésekbe és segélyakciókba is. A délszláv háború idején is szerveztek gyűjtést, és a tiszai árvíz idején egy 20 tonnányi élelemmel és gyógyszerrel megrakott kamiont indítottak el Nagykanizsáról a Kárpátalján élők megsegítésére.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria