Mélyedjünk el az imádságban – Hodász András nyolcrészes videoblog-sorozatával

Nézőpont – 2020. április 24., péntek | 12:21

Hodász András, a budapest-angyalföldi Szent Mihály-templom plébániai kormányzója, a Papifrankó oldalak (Instagram, YouTube) gazdája szerkesztőségünk megkeresésére az imádságról szóló videoblog-üzenetekkel szólítja meg a híveket a járvány idején – azt a célt szolgálva, hogy a jelenlegi helyzet az elmélyedésnek, istenkapcsolatunk megújulásának, életünk megszentelődésének időszaka lehessen.

A Hogyan imádkozz? címmel induló, nyolcrészes videosorozatban Hodász András többek között olyan kérdésekben igyekszik útmutatást adni, hogy hogyan imádkozzunk; mi az, ami segít az imában, s mi az, ami esetleg nehézségeket okoz – és e nehézségeket hogyan lehet áthidalni. 

A sorozat április 24-i, első részében az igazi imát előkészítő öt szempontról beszélt Hodász András.

Ahhoz, hogy imádkozni tudjunk, bizonyos hozzáállásra van szükség: 

Térj meg! – Az első és legfontosabb pont a valódi megtérés. Minden istenkapcsolat és minden imádság onnan indul, hogy elkötelezetten az Isten útját akarom járni. „Ne szabjátok magatokat a világhoz, hanem alakuljatok át gondolkodásotok megújításával, hogy fölismerjétek, mi az Isten akarata, mi a helyes, mi a kedves neki, és mi a tökéletes” – írja Pál apostol a Római levél 12. fejezetének 2. versében. Megtérni azt jelenti, hogy teljesen megváltozik, átalakul a gondolkodásmódom. Egészen másképp viszonyulok Istenhez, az életemhez, a céljaimhoz, sőt egészen másképp viszonyulok a bűnhöz. Megtérni azt jelenti, hogy komolyan elköteleződöm abban, hogy az Istennel való kapcsolatomat építeni akarom.

Komolyan határozd el, hogy imádkozni fogsz! – Az imádságra is jellemző, mint minden másra, hogy csak akkor tanulsz meg imádkozni, ha csinálod. Lehet elméletben elsajátítani mondjuk a kardvívás vagy a sziklamászás művészetét, de egészen addig, amíg nem szánsz rá órákat, hogy gyakorold a kardvívást, a sziklamászást, a hegedülést, a gitározást, a búvárkodást..., amíg nem csinálod gyakorlatban, addig nem fogod megtanulni. Az imádsággal ugyanez a helyzet. Azt mondja az első Tesszaloniki levél 5. fejezetének 17. verse, hogy „szüntelenül imádkozzatok”. A keresztény életben az imádság alapvetően egy életstílus, az életünk legalapvetőbb része – Isten jelenétében éljük minden percünket, a szívünk mindig Istennél van. Szüntelenül imádkozni azt jelenti, hogy sosem felejted el, hogy ki az életed Ura, újra és újra szólsz hozzá, és meghallod az ő hangját. Párbeszédben vagy vele. Találkozol vele.

A videók heti rendszerességgel, péntekenként lesznek elérhetők a Papifrankó YouTube-csatornáján.

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria