Merényletet kíséreltek meg a szír ortodox pátriárka ellen

Kitekintő – 2016. június 21., kedd | 14:30

II. Ignác Efrém, Antiochia és egész Kelet szír ortodox pátriárkája ellen június 19-én öngyilkos merényletet kísérelt meg egy terrorista a Szíria északkeleti részén fekvő Kamisli város Szent Gábriel arkangyalról elnevezett templomában.


A merényletben négyen vesztették életüket, keresztények és kurdok.

Június 19-én, vasárnap délelőtt tartották a keleti keresztények a Julianus-naptár szerint pünkösd ünnepét, amikor a pátriárka a szír és örmény keresztények ellen az 1900-as évek elején elkövetett ottomán vérengzés áldozatairól emlékezett meg – közölte az AsiaNews katolikus hírügynökség. A szemtanúk beszámolója alapján a robbantás a templom bejáratánál történt, és a biztonsági őrök estek áldozatául. A merényletet eddig egyetlen szervezet sem vállalta magára. Ugyanakkor a mostani immár a negyedik robbantásos terrorcselekmény az utóbbi fél évben, amelyek során eddig tizenhatan vesztették életüket. A helyi egyházak egyöntetűen elítélték a merényletet.

Pontosan egy éve, 2015. június 19-én fogadta a Vatikánban Ferenc pápa II. Ignác Efrémet és kíséretét. A magánbeszélgetést követően a Szentatya és a pátriárka köszöntötték egymást, majd együtt imádkoztak az Apostoli Palota Redemptoris Mater-kápolnájában.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír