Meriam küzd a hitükért üldözött sorstársaiért

Kitekintő – 2014. szeptember 30., kedd | 14:13

Meriam Ibrahim, a Szudánban korábban keresztény hite miatt halálra ítélt édesanya az Egyesült Államokban több televíziós csatornán is bejelentette: küzdeni fog azokért, akiket országában hitükért üldöznek – tájékoztat a Vatican Insider.


Meriamot a szudáni hatóságok halálra ítélték, amiért nem tagadta meg keresztény hitét. Mivel a börtönben kislánya született, az ítélet végrehajtását elhalasztották, majd nemzetközi közbenjárásra, az olasz kormány segítségével szabadon engedték. Olaszországba érkezett, ahol találkozott Ferenc pápával, majd családjával együtt az Egyesült Államokba menekült, ahol menedékjogot kért.

A tengerentúli média is nagy érdeklődéssel követte sorsát. Meriam a BBC adásában kijelentette: „Szudánban sokan vannak, akik még nálam is rosszabb helyzetben vannak.” Kifejezte reményét, hogy egy napon majd visszatérhet hazájába.


Elmondta, hogy édesapja muzulmán, de őt édesanyja és férje nevelték, akik keresztények. Mivel muszlim apától származik, a szudáni hatóságok hitehagyással vádolták meg. Amikor a bíró figyelmeztette, hogy át kellene térnie az iszlám hitre, már tudta, hogy halálra fogják ítélni. Szomorú, de a törvény lehetővé teszi ezt: nem védi, hanem fenyegeti az embereket – tette hozzá.

A Fox News Network is interjút készített a Szudánban elítélt édesanyával, arról kérdezték, félt-e a haláltól. „A hit életet jelent. Ha az embernek nincs hite, nem él” – válaszolta.

Fotó: Vatican Insider

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria