Merjünk ajándékká válni – Böjte Csaba tartott adventi elmélkedést Székesfehérváron

Hazai – 2016. december 9., péntek | 14:12

Böjte Csaba ferences szerzetes tartott adventi elmélkedést a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban november 28-án.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A csíkszeredai Role együttes koncertjével kezdődő esten Spányi Antal megyéspüspök is részt vett. Jakubes Ágnes igazgatónő köszöntője után Béres Miklós programszervező mondott megnyitóbeszédet. „Bizony mondom nektek, ha nem változtok meg, s nem lesztek olyanok, mint a gyerekek, nem mentek be a mennyek országába” – idézte Máté evangéliumából Jézus szavait. Csaba testvér az élő példa arra, hogy aki elfogadja a kicsiny lét, az istengyermekség értékét, az képes a legnagyobbat, a legtöbbet tenni.

A karácsony előtti szent időszakban forduljunk a békét hozó szentekhez – buzdított Csaba testvér, majd arról beszélt: fontos, hogy elcsendesedjünk, hogy mi, szabad akarattal rendelkező emberek újra hinni tudjunk a csodában.

Csaba testvér szólt megmaradásunk esélyeiről, anyanyelvünkről, kultúránkról és gondolkodásunk alapjáról, a hitről. Azokhoz is odafordult, akik számára advent a tennivalók időszaka, akik olyanok, mint a bibliai Márta. Mérlegelnünk kell, mi fontos, mit kell valóban megtennünk – mutatott rá. – Üljünk oda Jézus lábához, és merjük a jobbik rész választani, mint Mária. Merjünk sétálni és inni egy jó teát másokkal. Mert „mit ér az embernek, hogy megszerzi az egész világot, ha a lélek kárát vallja?” (Mk 8,36) – emlékeztetett Csaba testvér.

A nagy Ajándékozót várjuk karácsonykor – mondta a ferences szerzetes, és azt kívánta, hogy Jézus születése ünnepén merjünk ajándékká válni. Minden, ami körülöttünk van, mulandó, Jézus sem „mennyei kütyüket”, hanem önmagát adta ajándékba nekünk.

Böjte Csaba elmélkedése után a Role együttes ünnepre hangoló dalaival zárult az adventi est a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház dísztermében.

Forrás, fotó és videó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria