Merjünk-e a Szentföldre zarándokolni?

Kitekintő – 2018. május 20., vasárnap | 16:04

A kérdésről Horváth Zoltánnal, a terézvárosi Avilai Szent Teréz-templom plébánosával – aki évtizedek óta vezet zarándoklatokat Jézus életének helyszíneire – beszélgetett a Vatikáni Rádió.


Magyar zarándokcsoport Názáretben Horváth Zoltán vezetésével

A szentföldi zarándoklat egy életre meghatározó élményt jelent – mondják sokan, akik már felkeresték Jézus életének helyszíneit. A médiából sugárzó hírek azonban rengeteg hívőt elriasztanak attól, hogy vállalkozzanak egy szentföldi útra az izraeli–palesztin konfliktus és a közel-keleti helyzet bizonytalansága miatt. A Vatikáni Rádió utánajárt, mennyire megalapozottak ezek a félelmek: Horváth Zoltánt, a terézvárosi Avilai Szent Teréz-templom plébánosát kérdezték, aki immár több évtizede rendszeresen visszatér Jézus földjére.

„Amikor a Szentföldön vagyunk, átjár bennünket a Jézussal való személyes kapcsolat. Az ott kapott isteni szikra benne marad az emberben, és ezért érdemes többször is visszatérni Krisztus földjére” – mondta.

„A zarándokok letehetnek egy nehéz csomagot, amely húzza a kezüket. Ehhez ki kell hogy nyissák tenyerüket, el kell engedniük azt a csomagot, hogy aztán szabad legyen a kezük és át tudják ölelni Jézust.”

A Zoltán atya vezetésével nemrégiben a Szentföldön járt zarándokokat arról kérdezték, mit jelentett számukra a szentföldi út.

„Felemelő megélni azt, hogy ott lehetek, ahol a mi Urunk Jézus Krisztus megtestesülése, működése és feltámadása történt. Ezeket a helyeket megérinteni, megsimogatni, illetve felkeresni azokat a helyszíneket, ahol magyar emlékek vannak. Csodálatos megélni azt, hogy nemcsak katolikus vagyok, hanem magyar is. Tehát számomra a magyarságomnak a megerősítése is volt ez az út.”

Az Egyesült Államok május 14-én áthelyezte nagykövetségét Tel Avivból Jeruzsálembe. Giacinto-Boulos Marcuzzo püspök, a latin patriarkátus helynöke a SIR olasz katolikus hírügynökségnek nyilatkozva kiemelte: kérjük az érdekelt országok politikai vezetőit, hogy munkálkodjanak a béke megteremtésén.

A sok árny mellett azonban Jeruzsálemben néhány fénysugár is felvillan: a zarándokok. „Folyamatosan növekszik a zarándoklatok száma. A fellendülés nyilvánvaló – mutatott rá örömmel a püspök. – Elsősorban Kelet-Európából: Oroszországból, Ukrajnából, valamint Ázsiából: Vietnámból, Kínából, a Fülöp-szigetekről, Koreából, Japánból érkeznek a zarándokok. Nincs ok az aggodalomra az ideérkező hívek számára, mert a Szentföldön a zarándokokat »érinthetetlennek« tekintik. Ma sokkal inkább, mint bármikor korábban Jeruzsálemben a béke a zarándokok lábán jár. Nyugodtan gyertek a Szentföldre” – hív mindenkit Giacinto-Boulos Marcuzzo püspök, a latin patriarkátus helynöke.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria