Milassin Bertalan Miklós püspökre emlékeztek Székesfehérváron

Hazai – 2016. május 4., szerda | 9:03

A Székesfehérvári Horvát Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében május 2-án megemlékezést tartottak a 18–19. században élt Milassin Bertalan Miklós székesfehérvári püspök születésének 280. évfordulója alkalmából a Szent István-székesegyház altemplomában, a főpásztor sírjánál.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Jakubek Ágnes, a Székesfehérvári Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta, felkeresik mindazoknak a sírját, akik horvát származásúak, és valami kiemelkedőt, megbecsülésre méltót tettek másokért. Az ünnepségen Milassin püspök életútját Nagy István elnökhelyettes mutatta be.

Spányi Antal székesfehérvári püspök méltatta püspök elődjét, aki papjaival sokat törődő, tevékeny főpásztor volt, utódainak is példát mutatott az egyházmegye igazgatására.

A magyar és horvát nyelvű megemlékezés végén a megjelentek a főpásztor vezetésével imádkoztak a város egykori püspökének lelki üdvéért, majd megkoszorúzták Milassin Bertalan Miklós sírját.

Milassin Bertalan Miklós 1736. május 1-jén született a Bács megyei Csávoly községben. A 18. századi Magyarországon a paphiány igen nagy volt, ezért őt még teológiai tanulmányainak befejezése előtt, 1760-ban felszentelték. A tabáni és Buda környéki délszláv lakosság körében végzett lelkipásztori feladatokat, majd 1761-től Itáliában tanult és tanított. 1767-től tábori lelkész, 1782-től tábori esperes lett. Fáradhatatlansága és személyes bátorsága miatt felfigyelt rá II. József is. A császár gyóntatója lett 1788-ban, aki szolgálataiért hálából kinevezte fehérvári püspöknek 1790. január 19-én. 1790. szeptember 8-án Budán szentelték püspökké, és október 11-én ünnepélyesen elfoglalta főpapi székét. Megvalósította elődjének álmait: 1801-ben megnyithatta kapuit az idős papok otthona, a következő esztendőben az egyházmegyei szeminárium is a hajdani kármelita rendház épületében. József nádor személyében támogatóra talált, s így 1802-ben megnyílhatott a fehérvári papnevelő intézet. 1802-ben befejezte a kor elvárása szerinti reprezentatív püspöki székház felépítését is. A copf stílus kiemelkedő alkotása a palota. 1809-ben szélütés érte, mely után 1811. július 2-án hunyt el, a székesegyház altemplomában helyezték örök nyugalomra.

Forrás, fotó és videó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria