Mind az ötszázezer jegy elfogyott a családok dublini világtalálkozójára

Kitekintő – 2018. július 11., szerda | 16:52

Két hét leforgása alatt lefoglalták az összes helyet a jelentkezők, akik szeretnének részt venni Ferenc pápa szentmiséjén, amelyet a családok világtalálkozójának lezárásaként mutat be augusztus 26-án a dublini Phoenix Parkban – tette közzé a SIR olasz katolikus hírügynökség.

Mint ismeretes, az ír főváros ad otthont a nagyszabású eseménynek augusztus 21. és 26. között. A pápa augusztus 25-én utazik Dublinba; másnap szabadtéri szentmisével zárja le a találkozót. A Szentatya ebből az alkalomból teljes búcsút engedélyezett a híveknek, amelyet a szokásos feltételek mellett nyerhetnek el.

A világtalálkozó sajtóközpontja bejelentette, hogy a június 25-én kiadott részvételi jegyek mind elfogytak. A knocki kegyhelyre kiadott 45 ezer jegyet néhány óra alatt elkapkodták.

„Nem meglepő, hogy hat héttel az esemény előtt nincs már hely sem a találkozóra, sem a szentmisére” – nyilatkozta Timothy Bartlett, a találkozó főtitkára. Hozzátette, a nagy érdeklődés tanúsítja, hogy a család mindenki számára fontos; továbbá, hogy az embereknek tetszik Ferenc pápa tanítása a családról és az Egyházról.

Bartlett atya azt javasolja a részt vevő családoknak, hogy válasszanak környezetkímélő utazást: busszal vagy más tömegközlekedési eszközzel közelítsék meg a találkozó helyszíneit, ezáltal csökkentve az ökológiai lábnyomot és a közutak forgalmát. „Tudom, hogy sokan csalódottak, amiért nem kaptak jegyet a knocki kegyhelyre vagy a Phoenix Parkba – tette hozzá a főtitkár –, de a szertartásokat élőben közvetítjük.” Ismertette, hogy sok plébánia és egyházmegye is találkozókat szervez, hogy azok is, akik nem lehetnek jelen személyesen, mégis az esemény részeseinek érezhessék magukat.

A családok dublini világtalálkozóján 116 ország képviselteti magát; a résztvevők felét 18 éven aluli gyerekeket nevelő családok teszik ki. Az esemény témája: A család evangéliuma: örömhír a világnak.

A család, amely egy férfi és egy nő kapcsolatán alapul, és amely nyitott az életre annak minden szakaszában, továbbra is jó hírt jelent a világ számára – írta Ferenc pápa levelében, amelyet a Családok IX. Világtalálkozója előkészítéseként fogalmazott meg. A tavaly március 30-án közzétett dokumentumban a pápa azt kéri a családoktól, hogy mélyítsék el az Amoris laetitia kezdetű szinódus utáni buzdítás tartalmát. „Egy kilépő Egyházról álmodom, amely nem önreferenciális, amely nem halad el az emberek sebei mellett. Az Egyház legyen irgalmas, hirdesse a Szeretet-Isten kinyilatkoztatásának középpontját, amely az irgalmasság. Ez az irgalmasság az, amely megújít bennünket a szeretetben. A családok legyenek az irgalmasság helyei és tanúságtevői, a dublini találkozó kínálja fel ennek konkrét jeleit” – fogalmaz levelében a Szentatya.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria