Minden irányból oltalmazva – A cigány közösség templombúcsúja Kántorjánosiban

Hazai – 2017. október 13., péntek | 15:24

Kántorjánosiban október 8-án tartották a cigány közösség templomának ünnepét Szocska Ábel apostoli kormányzó részvételével.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Kántorjánosi Görögkatolikus Cigány Egyházközség templomában az ikonosztázion alapképei között az Istenszülő Oltalma is látható. Különleges, hogy a templomhajó elejében, mindenki számára jól látható helyen bal oldalon a sajópálfalai, jobb oldalon a máriapócsi kegykép másolata függ. A templomba lépő első gondolata: a kántorjánosiakat minden irányból oltalmazza az Istenszülő.


A címünnephez igazodva október 8-án tartották a templombúcsút, melyen a vendégek között üdvözölhették Péter Zoltán polgármestert és Hakucsák Miklós alpolgármestert, az Egyház részéről pedig Szocska Ábel apostoli kormányzót. Az espereskerületből Zolcsák István és Kicsák János parókusok vettek részt a szertartáson.


A kétnyelvű – cigány és magyar – Szent Liturgiát Kanyó Árpád parókus vezette, aki híveivel együtt tisztelte meg a kántorjánosiakat. Kárpátaljai vendégszónokot hívott a helyben lakó pap, Kerezsi János: Fülöp János a prédikációban biztatta a híveket, hogy bátran forduljanak az Istenanyához, hiszen ma még aktuálisabb az Ő oltalmát kérni, mint annak idején Konstantinápolyban. „Akkor látható volt az ellenség. Ma nehezebb felfedezni, mert sok hazugság vesz körül bennünket. Nehezebb észrevenni a Sátán munkáját – mondta. – Imádkozzunk elmélyülten, ne felületesen, hanem szívvel-lélekkel, a Szűzanya pártfogását kérve!”


Az agapét követően a közösség számára Iván János és tanítványai meglepetést készítettek: többhetes felkészülés után önvédelmi ismeretekből tartottak bemutatót az érdeklődőknek. János bácsi „gyerekei” rövid idő alatt nagy ügyességre, de ami ennél is fontosabb: hihetetlen fegyelmezettségre tettek szert, melynek a templomban, és azt követően is, egész délután tanúi lehettek a jelenlévők.

Forrás és fotó: Orosz Rita/Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria