Egykori és mai ministránsok találkozója Sződligeten

Hazai – 2017. október 19., csütörtök | 12:00

Október 15-én találkozóra hívták mindazokat, akik a település templomának ministránsai voltak valaha, illetve akik máshol ministráltak, s most Sződligeten élnek. A találkozón negyvenen vettek részt: a legfiatalabbak kilenc-tízévesek, a legidősebb ministráns nyolcvanegy éves volt.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A sződligeti plébánián a meghívottak a liturgiáról, az oltárszolgálatról és annak az életükre való hatásáról hallgathattak előadást; majd közös szentségimádáson vettek részt. Később liturgikus kvízjátékban mérték össze tudásukat a különböző korú ministránsok.

A találkozón szentmisét mutatott be Beer Miklós váci megyéspüspök. A koncelebráló Starostka Szaniszló plébános és Nowak György a szalvatoriánus rend szerzetesei; Lengyelországból jöttek misszionáriusként Magyarországra.

A főpásztor szentbeszédében kifejezte örömét a találkozó ötletéért, és üdvözölte a kezdeményezést. Kiemelte: fontosnak tartja, hogy a különböző generációk találkozzanak, akik, ha más korban vagy más helyen is, de ugyanarra a szolgálatra vannak meghívva. A nemzedékek adják tovább az oltár körüli szolgálat szeretetét – buzdított. A váci megyéspüspök személyes, gyerekkori példáján keresztül világította meg a ministrálás fontosságát, mely által formálódik a szolgáló lelkülete, gondolkodásmódja. Az, hogy a segítő közelről élheti át az átváltoztatás csodáját, örökre szóló, meghatározó élmény – fogalmazott Beer Miklós.

Az Oltáriszentség titka és az oltárszolgálat minden keresztény szívügye kell hogy legyen, mert a halálára készülő Jézus az emberekre bízta a titkot, a csodát. Isten asztalt terít nekünk, a Király Fia pedig meghív bennünket. A szentmise elővételezése annak az örömnek, melyet nekünk szán Isten az ő mennyei otthonában: az oltárszolgálat is ennek az örömnek az ízlelgetése – hangsúlyozta a megyéspüspök.

Beszéde végén arra kérte a jelenlévőket, hogy imádkozzanak a hit megerősödéséért, hogy megérezzék az emberek Isten szeretetét, és a ministránsok a mindennapi szolgálatukon keresztül értsék meg az élet igazi értelmét, a mennyországra való felkészülés lényegét.

Az ünnepi szertartás végén a mindenkori ministránsok rózsafüzér-karkötőt kaptak ajándékba, amelyeket a főpásztor áldott meg és adott át nekik.

Forrás: Váci Egyházmegye/B. G.

Fotó: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria