Ministránstalálkozót tartottak a szatmári egyházmegyében

Külhoni – 2017. június 21., szerda | 11:58

Huszonkét plébánia kétszázharminc ministránsának részvételével tartottak egyházmegyei találkozót június 17-én, szombaton a krasznabéltelki Szent László-plébánián, „Barátaimnak mondalak titeket” (Jn 15,15) mottóval.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Szent László-templomban az eddig megszokottak szerint a különböző csoportok bemutatkozásával vette kezdetét a rendezvény. Mindegyik plébániai ministránsközösség játékos, frappáns, rövid bemutatkozó-előadást tartott, amelyben megjelentek a helyi jellegzetességek, szimbólumok is. A játék a nap során többször visszatért még, a ministránsok számára legfontosabb programpontot azonban kétségkívül a szentmise jelentette, amelyet Schönberger Jenő püspök mutatott be, a fiatalokat elkísérő és a gondjukat viselő plébánosok koncelebrálásával.

Sok helyről jöttetek, de közös bennetek, hogy mindannyian ministráltok, vagyis mind Krisztust szolgáljátok – szólította meg a ministránsokat a szentmise elején a főpásztor. „Tudnotok kell, hogy csak engedelmesen lehet ezt a feladatot végezni. A ministráns főnöke a plébános, ő tudja, hogyan kell az oltár mellett Krisztusnak szolgálni. Minden plébánosnak a főnöke pedig a püspök, aki megmondja nekik, hogyan vezessenek benneteket. Kedves ministránsok, az engedelmesség az elsődleges erénye a ministránsnak. Nem úgy szolgálunk, ahogyan nekünk tetszik, hanem ahogyan Krisztus kéri tőlünk. Kérjétek meg a plébánost, próbálja el veletek a ministrálást. Sokfelől jöttetek, de a szentmise mindenütt ugyanaz. Csupán az oltár körüli tér más. Azt, hogy miképpen lehet az oltárnál ministrálni, adja a tér, a lehetőségek, de soha ne feledjétek el, hogy a plébános vezényel. Köszönöm nektek, hogy vállaljátok ezt a szép feladatot. A liturgiának fontos résztvevői vagytok, mert titeket nézve mélyülnek el a hívek az imádságban és a liturgia szellemében. Mindannyian vegyétek komolyan ezt a szolgálatot, s Isten megáld titeket. Én ma értetek imádkozom, s azért, hogy a szolgálat, amit ti végeztek, Istennek tetsző legyen” – mondta el Schönberger Jenő.

Molnár Eduárd Gábor szamosdarai lelkész prédikációjában kiemelte a rendezvény célját, vagyis a közösség erejében, a találkozásban való megerősödés lehetőségét: „Fontos, hogy ti, akik hétköznapról hétköznapra vagy vasárnapról vasárnapra ministráltok, ne kopjatok meg a lendületben, a lelkesedésben. Nézzetek körül, milyen sokan vagytok, akik más-más helyről jöttetek, más plébániaközösségekben ugyan, de végzitek az oltár körüli szolgálatot. Soha ne csüggedjetek, még akkor sem, ha esetleg megtörténik, hogy kortársaitok, osztálytársaitok csúfolódnának – bátorította a fiatalokat Molnár Eduárd Gábor. – Gondoljatok arra, hogy Krisztus hívott meg titeket, ő veletek van, ahogyan társaitok is. Jézus mellettetek van, és segít titeket.” Molnár Eduárd Gábor a továbbiakban buzdította a fiatalokat, hogy gyakran járuljanak szentségekhez, és a hétköznapokban is vállalják a tanúságtételt.

A ministránsok nagy többsége a találkozó szentmiséjében áldozáshoz is járult, ezzel is megmutatva hite élő jellegét.

Az ebédet követően újra a játéké volt a főszerep: a csoportok műveltségi és ügyességi vetélkedőkön, valamint akadályversenyeken vettek részt. Ahogyan a reggeli bemutatkozó-előadásra, erre is pontokat kaptak, így sorrend alakult ki közöttük: elsők lettek Felsőbánya ministránsai, akik együtt kirándulnak majd; második helyen végeztek a mezőfényi fiatalok, akik közös pizzázáson vehetnek részt; a harmadik helyezést pedig a házigazdák vitték el, akiknek a jövő évi találkozón nem kell majd részvételi díjat fizetniük.

Forrás és fotó: Szatmári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria