Miről mesél Felföldi László pécsi megyéspüspök címere?

Hazai – 2021. január 24., vasárnap | 17:21

Január 6-án iktatták be pécsi főpásztori hivatalába Felföldi Lászlót, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye általános helynökét, a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház plébánosát. Az alábbi cikkben püspöki címerét értelmezzük.

Minden újonnan kinevezett katolikus püspök címert és jelmondatot választ magának. A püspöki címer összetett jelkép: útmutató az egyházmegye fejének vallásos lelkületéhez és összegzője felvállalt iránymutatásainak.

Felföldi László püspöki címerének vágott, fent hasított pajzsát az élő természet domináns színei, a világoszöld, a kék, valamint az arany és az ezüst szín uralják. A jobb felső, zöld mezőben a búzakalász egy kék szőlőfürtöt fog közre, mellette a bal, ezüst mezőben a piaristák címerében szereplő Mária-monogram látható. Alatta, a kék pajzstalpban – amely egyben a víz jelképe – egy jobbra úszó, ezüst hal található. A püspöki címerek kötelező elemei is megjelennek: ekképpen a címerpajzs mögött a püspöki körmeneti kereszt, továbbá fölötte a méltóságot jelző széles zöld püspöki kalap, két oldalán három sorban aranyzsinóron függő hat–hat (1–2–3) bojttal.

Felföldi László főpásztori címerében tudatosan a szülőföldje és a befogadó egyházmegyéje szimbólumainak szoros összefonódása fedezhető fel. Szülőfaluját, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Geszterédet az annak címerében fellelhető hal és kalász képviseli, egyházmegyéje központját, a szőlőműveléséről híres Pécs városát pedog egy szőlőfürt allegóriája. Eme jelképek a múltra épülő jelen mellett az Eucharisztia és a kereszténység szimbólumaként vetítik elő az újonnan kinevezett pécsi főpásztor számára legfontosabb értékeket. A zöld és a kék is a szülőhely történelmi jelképének központi színeire reflektál.

Geszteréd címere

A címerpajzs alsó részén a máriás lelkületre utaló Mária-monogram jelenik meg, amely egyúttal a piaristák címerének központi motívuma. Ez egyértelmű utalás a Kecskeméti Piarista Gimnáziumban eltöltött évekre: az ott tapasztalt szellemiségre és a meggyökerezett hivatástudatra.

A Kecskeméti Piarista Gimnázium címere 1742-ben és 1989-ben

A címer alján futó szalagon Felföldi László 1986-os, újmisés papi jelmondata olvasható: „Megismertük a szeretetet” (1Jn 4,16). Választását ő maga ekképpen indokolta: „A szívemhez nagyon közel áll ennek a jelmondatnak az üzenete, amely a papi, keresztény életnek a titka. A keresztény élet első lépése az Isten szeretetével való találkozás. Ahogyan a katekizmus első kérdése is erre vonatkozik, nekem is ebben kell jelen lennem, ezt kell szolgálnom, magammal vinnem, hogy amit megtapasztaltam, megéltem, azt hitelesen, éltetően, segítően átadjam. Ez a mondat számomra a teljességet jelenti, folyamatosan érlelődik bennem.”

Forrás és képek: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria