Miséző papra támadtak Indonéziában

Kitekintő – 2016. augusztus 29., hétfő | 0:20

Szentmisét tartó papra támadt egy öngyilkos merénylő egy katolikus templomban augusztus 28-án, az indonéziai Észak-Szumátra tartomány székhelyén, Medanban. A támadót sikerült megállítani – jelentette vasárnap a helyi iNews TV.


A hírtelevízió és szemtanúk beszámolója szerint az előzetesen a misén részt vevő támadón egy pokolgépet rejtő hátitáska volt, amely lángra lobbant, de a robbanószerkezet nem lépett működésbe. Ezért elővett egy kést, azzal támadt Albert Pandiangan plébánosra. A merénylet végrehajtásában azonban két hívő megakadályozta.


Albert Pandiangan plébános a támadást követően

A Szent József templomban történt merényletben a pap, a két közbeavatkozó hívő és a támadó is megsérült.

Bár Indonézia a világ legnagyobb muzulmán népességgel bíró országa, a többség az iszlám mérsékelt formáját gyakorolja. Szakértők szerint azonban egyre inkább kézzelfogható az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet terjeszkedése Délkelet-Ázsiában, így Indonéziában is. A térség ugyanis ideális ahhoz, hogy a Szíriában és Irakban nagy területeket ellenőrző szervezet gyökeret eresszen: több kisebb iszlamista lázadócsoport tevékenykedik a délkelet-ázsiai országokban, a Közel-Keletről – feltehetően feladattal – hazatérő harcosok pedig kapcsolatokat és tapasztalatot visznek magukkal. Értesülések szerint a közelmúltig főként helyi harcokat vívó iszlamista csoportok az IÁ hatására megkezdték a határokon átnyúló együttműködést.

Forrás: MTI

Fotó: Catholic.org; a plébános Twitter-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria