Mit jelent a haza? – Folytatódott a pécsi szabadegyetem előadás-sorozata

Hazai – 2016. január 22., péntek | 13:46

Ötödik alkalommal várták az érdeklődőket a „Mit jelent?” szabadegyetemi konferenciasorozat előadásaira január 20-án a pécsi Magtár Látogatóközpontban. Az este témája ezúttal a haza volt.

Előadást tartott Udvardy György pécsi megyéspüspök, Bognár Attila András mohácsi plébános és Rezsőházy Rudolf társadalomtudós, professor emeritus, aki hosszú évtizedekig Belgiumban élt és tanított.

A három, egyenként húszperces szabadegyetemi előadás közül elsőként Udvardy Györgyé hangzott el. A főpásztor arról beszélt, hogy keresztényként hogyan viszonyulhatunk a hazához, amely az egyes ember számára identitást és elköteleződést is jelent.

„Sokszor fölvetik a kérdést: mit kaptam én a hazámtól? Nyilván sok mindent, de a kérdést helyesebb így megfogalmazni: mit adok én a hazámnak? Ugyanakkor a keresztény ember átéli a feszültséget az e világ és az Isten országa között. Itthon vagyok, és mégsem. Teljesen sajátom ez a világ, valójában azonban az örök életre kaptam meghívást” – fogalmazott Udvardy György megyéspüspök.

Rezsőházy Rudolf társadalomtudós 1949-ben költözött Belgiumba. Hatvan évig élt, tanult és tanított Louvain városában, mielőtt hazaköltözött Magyarországra, így számára meghatározó, hogy két hazája van. Előadásában arra kereste a választ, hányféleképp definiálhatjuk a fogalmat, és másképp vagyunk-e magyarok, mint európaiak.

„Az, hogy Magyarország a hazánk, belénk van pecsételve. A szívünkben él. Az európai hazafiság pedig inkább a tudatunkban él. Gondolok itt mindazokra az olvasmányokra, amelyek befolyásolnak minket, amelyek tetszenek nekünk, és mindarra a muzsikára, amely otthonosan cseng. Ezek mind Európa különböző részeiből érkeznek hozzánk” – mondta Rezsőházy Rudolf.

Bognár Attila András mohácsi plébános nemcsak lelkipásztorként, de költőként is gondolkozott a haza jelentéséről. Attila atya szerint a keresztény embernek különösen fontos, hogy új, gazdagabb tartalmat adjon a megszokott fogalmaknak.

„A hazával kapcsolatban mindenkinek van egy nagyon pozitív életszemlélete, hiszen a nagyjaink is azt mondták, hogy a hazáért érdemes meghalni. Azt gondolom azonban, a hazáért élni sokkal fontosabb. A hazáért való lelkesedés többletet ad” – tette hozzá Bognár Attila András.

Az előadások után a hallgatóság kérdései, hozzászólásai hangzottak el.

Az előadások ITT meg is hallgathatók.

Legközelebb, február 17-én a szabadság lesz a szabadegyetem témája.


Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria