MotiVÁCió – Új egyházi képzési központot hívtak életre Vácon

Hazai – 2021. május 8., szombat | 19:39

A Váci Egyházmegye égisze alatt jött létre és fejlődhet tovább az új képzési, közösségeket összekovácsoló-összekovászoló intézmény, melynek bázisa Vácon, a Galamb utcai püspökségi ingatlan területén újonnan felújított és kialakított épületegyüttes. Az új képzési központot május 7-én áldotta meg Marton Zsolt megyéspüspök.

Az intézmény átadó ünnepségén mondott köszöntő beszédében a napi evangéliumból kiindulva – „Azt parancsolom nektek, hogy szeressétek egymást” – a főpásztor többek között arról beszélt, hogy nem találkozunk Jézusnak ilyen imperatívuszával másutt, kivéve a János-evangélium 15. fejezetében.

Jézus azt parancsolja, hogy szeressük egymást. Rögtön felvetődhet azonban a kérdés, lehet-e parancsra szeretni. Hiszen szeretni a mindennapi gondolkodásban azt jelenti, hogy spontán módon, érzelmek mentén kapcsolódunk a másikhoz. Azt tudjuk szeretni a világ gondolkodása szerint, aki szimpatikus nekünk, akihez érzelmileg pozitívan tudunk kapcsolódni, modern kifejezéssel élve: akivel egy húron pendülünk, akivel hasonlóan gondolkodunk, valami érdekünk kötődik hozzá esetleg. De akivel nincs ilyen pozitív kapcsolatunk vagy aki esetleg épp ellenünk van, azt nem tudjuk szeretni, ezt mondja a világ gondolkodása.

Ezzel szemben Jézus megparancsolja, hogy szeressünk. Hozzám hasonlóan sokan vannak, akik még voltak sorkatonák, és mi tényleg tudjuk, mi a parancs. Olyan utasítás volt, amelyet nem lehetett megkérdőjelezni, nem lehetett vitatkozni vele, netán megszavaztatni, megtagadni sem lehetett igazából, hanem végre kellett hajtani – „Parancs, értettem” válasszal. Elgondolkodtam azon, hogy ha valahol van értelme a parancsnak, az utasításnak, ennek az imperatívusznak, amit nem nagyon szeret a mai ember, hiszen szabad világban élünk, nem parancsuralmi rendszerben, de mégis, ha valahol van értelme ennek, akkor Jézusnál van, nála, aki megparancsolja a szeretetet. De miért kell ezt megparancsolni?

Mert a jézusi szeretet több, mint érzelem, a jézusi szeretet egy tudatos döntés, akaratból fakadó cselekvés, szó és tett.

Elődje, Beer Miklós érdemét is hangsúlyozva kiemelt küldetésének nevezte a MotiVÁCió Képzési Központ létrehozását Marton Zsolt. Mint fogalmazott, kellett egy hely, ahol lehet szeretni tanulni.

Nagyot álmodtunk, álmodunk és cselekszünk. Amikor püspök lettem, valamiképpen kaptam felülről egy gondolatot, hogy egyetértésben a paptestvérekkel és más munkatársakkal evangéliumi egységközösséget építsünk az egyházmegyében. Ennek elődömnek köszönhetően megvannak az alapjai – mondta a megyéspüspök. Kiemelte: alapvetésként megállapították, ahhoz, hogy lelkileg-szellemileg felkészült papok, diakónusok, akolitusok, lektorok, hitoktatók, kántorok, sekrestyések, plébániai irodavezetők szolgálhassanak, ahhoz egyre inkább elmélyült képzés és felkészítés is szükségeltetik.

Mit szeretnénk elérni? – tette fel a kérdést Marton Zsolt. – Nem pusztán szakmai ismeretek átadása a cél, hanem az evangéliumi értékekben való növekedés. Nem menedzserképző ez, a krisztusi tanítványság iskolája és az irgalmas szeretet lelkigondozó, gyógyító tábori kórháza kíván lenni ez a hely, Ferenc pápa szavaival élve. Azért imádkozunk és azt kérjük Jézus Krisztustól, hogy áldja meg mindazok szolgálatát, akik a képzési központ evangéliumi iskolájában szolgálnak; hogy fogadják be a krisztusi értékeket mindazok, akik részesülnek benne; hogy a szeretet kincseiben együtt növekedjenek, növekedjünk városunk, egyházmegyénk javára.

A kis harangtoronnyal is kiegészített régi-új épületegyüttesben helyet kapott MotiVÁCió Képzési Központ fontos szellemi bázis lehet a jövőben, több szempontból is.

Küldetéséről Verseghi-Nagy Miklós, az intézményt működtető gazdasági társaság ügyvezetője elmondta, a Váci Egyházmegye új képzési központja immár megújult felnőttképzési és tanácsadási portfólióval szolgálja az egyházmegyét és az embereket. Az intézmény képzési portfóliója a korábbi sikeres vidékfejlesztési képzések folytatása mellett új elemekkel bővül. A civil képzések egyrészt átalakulnak a megújult OKJ-rendszernek megfelelően, másrészt új tanfolyamok indulnak, amelyek hozzásegíthetnek új kompetenciák megszerzéséhez. A vezetői és vállalkozói tréningek részben a fiatalabb generáció igényeit veszik figyelembe, másrészt gyakorló vezetőknek adnak módszertani segítséget.

A püspökség a koronavírus-járvány legkritikusabb időszakában telefonos lelkisegély-szolgálatot hívott életre. A tapasztalatok alapján nagy szükség van erre a kapcsolódási pontra hosszabb távon is. Ezért a szakemberek a jövőben is rendelkezésre állnak, immár a MotiVÁCió központ égisze alatt.

Szöveg és fotó: Ribáry Zoltán

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria