MTA-Lendület kutatócsoport alakul a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán

Hazai – 2018. május 23., szerda | 17:46

A Magyar Tudományos Akadémia „Lendület” kutatócsoporti pályázatának ez évi nyertesei között szerepel Véghseő Tamás egyháztörténésznek, a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola rektorának pályázata is, melyen egy kilencfős kutatócsoport dolgozik majd 2023-ig.

A Magyar Tudományos Akadémia székházában Lovász László elnök ünnepélyes eredményhirdetésen hozta nyilvánosságra a kilencedik alkalommal kiírt Lendület kutatócsoporti pályázat ez évi győzteseit május 22-én. A 2018. évi kiírásra 105 kutató adta be pályázatát az ország felsőoktatási intézményeiből és az Akadémia kutatóintézeteiből. Közülük a zsűri 21 kutató pályázatát találta támogatásra méltónak.

A különböző tudományterületekről érkező 21 nyertes pályázó között szerepel Véghseő Tamás egyháztörténésznek, a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola rektorának pályázata is, aki A magyar görögkatolikusok identitáskeresése, önszerveződése és egyházszervezeti fejlődése az első magyar nyelvű liturgikus szövegek megjelenésétől (18. század második fele) Dudás Miklós hajdúdorogi püspök haláláig (1972) címmel nyújtott be ötéves kutatási programot.

A projekt végrehajtására szerveződő kilencfős kutatócsoport munkáját és az egyháztörténeti kutatásokat Véghseő Tamás vezető kutató koordinálja majd. Az egyházjogi szekció munkáját Szabó Péter, míg az egyházművészeti kutatásokat Terdik Szilveszter irányítja. A 2023-ig tartó kutatási időszak során a kutatók szakcikkekben és kismonográfiákban mutatják be az elért eredményeket, míg a program zárásaként a magyar görögkatolikus egyház történelmét és kulturális örökségét feltáró nagymonográfiát terveznek magyar és angol nyelven.

A Magyar Tudományos Akadémia közreműködésével és finanszírozásában létrejövő kutatócsoport jelentős mérföldkő a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola életében. Méltó megkoronázása azoknak a törekvéseknek, melyek az elmúlt években a főiskola kutatóintézmény jellegének kialakítására és megerősítésére irányultak.

Forrás és fotó: Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria