Műemlékvédő ifjúsági tábort tartottak az erdélyi Csíkszépvízen

Külhoni – 2015. június 30., kedd | 16:24

Az épített örökség megőrzését célzó ifjúsági kalákatábort tartottak a Hargita megyei Csíkszépvízen június 25–28. között. Közel húsz középiskolás diák részvételével folytatódtak a tavaly megkezdett munkálatok a helyi örmény katolikus templomban – tájékoztat a Székelyhon.ro.


A szépvízi örmény katolikus egyház, a Csík körzeti Magyar–Örmény Szentháromság Alapítvány és az Erdélyi Magyar Örmények Szövetsége (EMÖSZ) által szervezett tábor célja – akárcsak a tavalyi két hasonló táboré –, hogy eltávolítsák azt az olajfestéket, amelyet az 1970-es években vittek fel a 250 éves templom belső falaira, és ezáltal „lefojtották” a felületet.


„Ez elég nehéz, aprólékos munka, de nem igényel nagy szakértelmet. Éppen ezért a helyi vezetőkkel, Zakariás Istvánnal és Bogos Ernő építésszel úgy gondoltuk, hogy megfelelő szakirányítással és munkaeszközökkel ezt a diákok tudják a legjobban elvégezni. Tavaly ez annyira eredményes volt, a diákok is élvezték a tevékenységet, hogy indokoltnak láttuk folytatni, hiszen egy táborban nem lehetett ezt befejezni. Úgy tűnik, szeptember végére sikerül az olajfestéket teljes egészében eltávolítani a templom belső feléről, és előkészíteni a festésre, így remélhetőleg jövő pünkösdre a templom visszakapja eredeti pompáját” – tudtuk meg Puskás Attilától, az Erdélyi Magyar Örmények Szövetségének elnökétől.


A múlt heti táborba Erdély különféle tájairól érkeztek középiskolás diákok, többségében Marosvásárhelyről, Gyergyószentmiklósról, továbbá Csíkszeredából és Szépvízről is. A fiatalok naponta reggel 9 órától délután 3-ig dolgoztak a templomban, ezt követően identitáserősítő programokon vettek részt. „Nem örmény származású résztvevők is voltak, ők megismerhették az örmény kultúrát. Egy budapesti örmény származású üvegfestő festési technikákat, örmény motívumokat tanított nekik. 2015-ben a százéves örmény genocídiumra emlékezünk: 1915-ben a törökországi örmények jelentős részét elpusztították. Ezt próbáltuk a fiataloknak is elmondani, és tudatosítani bennük, hogy kik az örmények, mi a történelmük és hogyan élnek most. A munkálatok során felszentelési kereszteket is találtak a templomban a fiatalok, mindenképp nagyon hasznos tevékenységen vettünk részt” – hangsúlyozta az EMÖSZ elnöke.

Szeptember 6–13. között ismét szerveznek kalákatábort a fiataloknak, akkor egyetemisták vesznek részt a munkálatokban.

Fotó: Székelyhon.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria