Multinacionális vállalatot örökölt a bolognai érsekség – munkanélküliek elhelyezkedését segítik

Kitekintő – 2016. április 28., csütörtök | 17:22

Az automata kapukat gyártó Faac multinacionális cég tulajdonosává vált a bolognai érsekség. Matteo Zuppi érsek arról nyilatkozott, hogy egyrészt családbarát munkahellyé teszik a vállalatot, másrészt a bevétel nagy részét arra fordítják, hogy lehetőséget teremtsenek több száz munkanélkülinek.

Michelangelo Manini, a cégalapító fia különös végrendeletet írt: az egyházra hagyta a multinacionális vállalatot, amely az egyik piacvezető az automata kapuk gyártásában. A cég éves forgalma jelenleg 300 millió euró körül mozog, 1850 alkalmazottal dolgozik, a világ 24 országában van jelen.

Matteo Zuppi nemrég kinevezett bolognai érsek álma, hogy olyan vállalatot hozzanak létre, amely mindenki közös javát tartja szem előtt: úgy működik, mint egy jó család, ahol a nők és az édesanyák is lehetőséget kapnak.

A projekt másik része, hogy a vállalat bevételének nagy részét a rászorulók támogatására ajánlják fel – átgondoltan, szakértők bevonásával létrehoznak egy ad hoc pénzalapot. Az egyházmegyei vezetés és a Caritas közösen dolgozzák ki a pontos tervezetet, amelynek részletei már világosan körvonalazódtak. Rimini példáját követik, ahol az egyházmegyei pénzalap felügyelői között ott van egy ismert közgazdász, a Társadalomtudományok Pápai Akadémiájának munkatársa, Stefano Zamagni professzor. Zuppi érsek őt kérte meg, hogy segítsen átültetni a jól működő projektet a bolognai egyházmegyében is.

Mikrohiteleket adnak majd azoknak, akik szeretnének valamilyen kisvállalkozást indítani, másrészt azokat támogatják, akik kiszorultak a munkaerőpiacról, és szeretnének újra beilleszkedni a munka világába. Egy éven át segítik a védelemre szoruló munkavállalók elhelyezkedését a helyi cégeknél. Olaszországban adókedvezmények segítik a fogyatékkal élők és a csökkent munkaképességűek munkába állását. Az egyházmegyei projekt azokat támogatja, akik számára nem elérhető az állami segítség. A munkaadók nem szívesen alkalmazzák azokat, akik más okból kerültek nehéz helyzetbe, orvosi igazolás nélkül kopogtatnak. Ez a kezdeményezés alkalmas arra, hogy elindítsa őket azon az úton, amelyen vissza tudnak térni a munka világába.

A mintaként szolgáló Riminiben az elkülönített pénzalapot kezelő intézmény tavaly szeptemberben 59 munkahelyet talált a helyi vállalatoknál a rászorulók számára, elhelyezkedésükhöz összesen 360 ezer euróval járult hozzá. Egy éven keresztül támogatják a vállalatokat, az ad hoc pénzalapból fizetik a munkavállalók költségének 30 százalékát. Közben képzéseket is szerveznek a dolgozók számára, ezzel segítik őket a tanulásban és az önállóvá válásban. Zamagni professzor hangsúlyozza, hogy nem alamizsnáról van szó, a projekt célja, hogy a munkavállalók képesek legyenek önállóan fenntartani magukat, a családjukat. Véleménye szerint a bolognai érsekség előtt nagy lehetőségek állnak, egyrészt mert a Faac nagyvállalat, több millió euró bevétellel, másrészt mert Bolognában sok olyan cég működik, amely szívesen részt vesz a projektben.

Forrás: Ilrestodelcarlino.it; Bologna.Repubblica.it

Fotó: Ilrestodelcarlino.it

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria