Múzeumok éjszakája az egyházmegyékben – KÉPRIPORT

Kultúra – 2016. július 1., péntek | 19:05

Június 25-én rendezték meg a Múzeumok Éjszakája programot, amelybe országszerte egyházmegyei intézmények is bekapcsolódtak. A Győri Egyházmegye és a Veszprémi Főegyházmegye beszámolóját tesszük közzé.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A győri Káptalandombon található Szent László Látogatóközpont idén is változatos programokkal várta az érdeklődőket június 25-én, szombaton a Múzeumok Éjszakáján.

Az este folyamán Éder Iván asztrofotós tárlata nyílt meg a látogatóközpont aulájában, illetve Fülöp Péter fotográfus kiállítását tekinthették meg az érdeklődők, emellett a látogatóközpont munkatársai felidézték Boldog Apor Vilmos vértanú győri püspök életét, illetve korhű ruhákban barokk tárlatvezetést tartottak az érdeklődők számára a Káptalandomb szakrális kincsei között. Lehetőség nyílt a Nagyboldogasszony-székesegyház orgonájának felfedezésére, kórushangversenyt adott a bazilika Palestrina kórusa, valamint borkóstoló keretében Taschner Kurt István soproni borász borait is megízlelhették a látogatók.

* * *

Éjszakai tárlatvezetéssel, sötétben világító buborékfújóval, csillagászati bemutatóval, koncerttel, miseborkóstolóval, valamint az Érseki Palota alatti borospince látogatásával várta az érdeklődőket a Múzeumok Éjszakáján a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ.

A részlegesen kivilágított kiállítótermekben óránként indult éjszakai tárlatvezetés. A Szaléziánum pincéjében a miseborkóstolóra, valamint az Érseki Palota alatti borospince látogatására Zsilinszki Tamás, az Érsekség borásza várta az érdeklődőket.

Az este folyamán felcsendült Bárány Zsuzsa és Csaba Ágnes hegedűművészek koncertje, majd Ladányi Tamás asztrofotográfus „hozta közelebb” a csillagokat.

Június 26-án, vasárnap délután Kövi Szabolcs várta a gyerekeket hangszerbemutatóra. Ezt nyárköszöntő kézműves foglalkozás követte, mely alatt a kertben Kövi Szabolcs adott koncertet.

Forrás és fotó: Győri Egyházmegye; Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria