Nagy Britannia: kolostor bankároknak

Kitekintő – 2014. október 15., szerda | 13:30

Imádkozni, etikát tanulni és a szegényekkel együtt dolgozni – erre hívja Justin Welby anglikán prímás, canterburyi érsek a leendő bankárokat. A jelentkezők egy évet töltenek ebben a monasztikus jegyeket viselő életformában. A Vatikáni Rádió mutatta be Welby tervét.


A canterburyi érsek hivatali székhelyét – a Lambeth Palace-t – ajánlotta fel arra, hogy ott működhessen az a kolostor, ahol leendő bankárok, pénzügyi menedzserek kapnak lehetőséget egy éven át etikát, filozófiát tanulni, valamint imádkozni és a szegényekkel együtt dolgozni – adta hírül a Vatikáni Rádió német szerkesztősége a Daily Telegraph brit napilap híre nyomán. Az 58 éves Welby érsek  mielőtt az 1980-as években az egyházi szolgálatot vállalta  az Elf Acquitaine, illetve az Enterprise Oil olajipari cégnél töltött be vezető állásokat.

Canterbury érseke kezdeményezését indokolva azt hangsúlyozta: ha nem változik meg a következő öt évben a vezetési kultúra, akkor a pénzügyi szolgáltatási szektort túlszabályozás és évtizedekre kiható bizalomvesztés fenyegeti. Egy év a monasztikus jellegű életformában elmélyíti az önismeretet, megtanít reflektálni saját cselekedeteinkre, segít megérteni belső motivációinkat, ugyanakkor megismertet a teológia emberképével, mindemellett elősegíti a közösségi igényt, érzékennyé tesz a szegények problémáira, így egy életre meghatározó hatást tud kifejteni a személyiségre.


Az anglikán prímás szeptember közepén tette közzé 20 és 35 év közötti fiataloknak szóló felhívását az elvonulás évének megkezdésére. A Lambeth Palace egyelőre 16 főt tud befogadni, de további 40 érdeklődő kapcsolódhat be „külsősként” a programba.

Fotó: The Times és Justin Welby érsek honlapja

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria