Nagyböjti ifjúsági lelkigyakorlatot tartottak a Martineum Felnőttképző Akadémián

Hazai – 2016. március 8., kedd | 16:21

Február 26. és 28. között tartották a szombathelyi Martineum Felnőttképző Akadémián a nagyböjti ifjúsági lelkigyakorlatot két domonkos és egy ferences szerzetes vezetésével az irgalmasság szentévéhez kapcsolódva.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A lelkigyakorlat mottója a nyolc boldogsághoz kapcsolódott („Boldogok az irgalmasok”). Az ismerkedés után a fiatalok a tékozló fiú történetét dolgozták fel dramatikusan, majd csoportokban gyűjtötték össze a történetben szereplő atya és fiú tulajdonságait. A közös beszélgetés során a résztvevők átérezhették az irgalmas Atya örömét és vágyát, hogy visszatérjünk hozzá.

Az elmélkedés és esti ima után személyes beszélgetésekre és szentgyónásra nyílt lehetőség.

Február 27-én, szombaton délelőtt Farkas Éva Imelda OP nővérrel az áldozatról beszélgettek a fiatalok, az alábbi kérdések nyomán: Mi az áldozat? Milyen áldozatokat ismerünk? Miért vállalunk áldozatot? Mi kell az áldozathoz? 

Héjja Beatrix Lujza OP bemutatott négy domonkos szentet, akik vágyva vágytak arra, hogy az Atya akaratát teljesítsék: ilyen volt Szent Margit, Szent Domonkos, Magyarországi Boldog Pál és Sziénai Szent Katalin. A lelkigyakorlat résztvevői a nap folyamán Óra Krisztiánnal, a körmendi Árpád-házi Szent Erzsébet-plébánia káplánjával faágakból készítettek kereszteket, amelyeket Horváth József, a szombathelyi Szentháromság-templom kisegítő lelkésze a szentmise után meg is áldott.

A szerzetesekkel tartott fórum keretében a fiatalok kérdezhették a lelkigyakorlat vezetőit. Így például kérdések érkeztek a szerzetesi életre való „igen” kimondására, ennek kapcsán pedig a családdal esetlegesen kialakuló konfliktushelyzetekre vonatkozóan.

A szombati napon a lelkigyakorlatozók keresztutat is jártak, szentségimádáson vettek részt, az estét pedig filmnézéssel töltötték.

Vasárnap délelőtt Piatrik Pióval az irgalmasság hétköznapokban való megéléséről beszélgettek, a ferences szerzetes pedig „házi feladatot” is adott a résztvevőknek: a szentévben minden hónapban gyakorolják az irgalmasság testi és lelki cselekedeteit. 

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria