Nagycsütörtöki ajándékot osztott a brit uralkodó

Kitekintő – 2014. április 18., péntek | 11:19

A sok évszázados hagyománynak megfelelően ezüstpénzeket ajándékozott kiválasztott alattvalóinak nagycsütörtökön a brit uralkodó, aki éppen húsvéthétfőn ünnepli 88. születésnapját – olvasható az MTI híranyagában.

II. Erzsébet királynőtől ennek megfelelően 88 férfi és 88 nő vehette át az észak-angliai Blackburn székesegyháza előtt a piros és fehér kis tárcákba rejtett érméket. A piros tárcákban egy-egy ötfontos pénzérme lapult, amelyet a háromszáz éve elhunyt Anna királynő emlékére vertek, és egy 50 pennys érme, amelyet a királyi ház az idei glasgow-i nemzetközösségi játékok tiszteletére készíttetett.

A fehér pénztárcákban voltak a tulajdonképpeni nagycsütörtöki ezüstpennyk, 1, 2, 3 és 4 pennys névértékben, oly módon válogatva, hogy összegük éppen kiadja az uralkodó életkorát, vagyis ezekben a tárcákban a szerencsés kiválasztottak 88 pennyt kaptak. Ezeken a pennyken az uralkodóról 1953-ban, koronázásának évében készült portré látató.

Az Egyesült Királyságban minden papír- és fémpénzen rajta van II. Erzsébet királynő arcképe, de a közforgalomban lévő fizetőeszközökön e portrékat az uralkodó korának haladtával időről időre cserélik.

A nagycsütörtöki pénzosztásnak Angliában hétévszázados hagyománya van. A mindenkori uralkodó ezen a napon eredetileg a szegényeknek osztott alamizsnát, és a ceremóniát a XX. század közepéig mindig Londonban tartották. Mára azonban az ünnepi gesztus elsődleges céljává a helyi közösségek érdekében kifejtett egyéni munka uralkodói elismerése vált, és II. Erzsébet királynő minden évben más várost keres fel, hogy átadja jelképes értékű ajándékait. Az elismerésre rendszerint hetven év feletti helybéli lakosokat jelölnek ki.

A nagycsütörtöki ceremónián jelen volt az uralkodó férje, az idén 93 esztendős Fülöp edinburghi herceg is.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria