Nagyszülők zarándoklatára készülnek Mátraverebély-Szentkúton

Hazai – 2014. július 24., csütörtök | 15:50

A Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhelyen július 27-én, vasárnap tartják a hagyományos Szent Anna-búcsút és a nagyszülők zarándoklatát. Az ünnepi szentmisét Ternyák Csaba egri érsek celebrálja a megújult szabadtéri misézőhelyen – közölte Szerdahelyi Csongor a Ferences Sajtóközponttól.

A programok már július 26-án, szombaton elkezdődnek. A zarándokcsoportokat 10 órától fogadják, 11-kor kezdődik a szentmise. A gyalogos zarándokcsoportok 15.30-kor érkeznek meg a kegyhelyre. 17 órától veszi kezdetét a gyóntatás, és ekkor lesz az énekes Mária-köszöntő is. 17.30-kor ünnepkezdő zsolozsmára kerül sor szentbeszéddel, majd 18 órakor újabb szentmisét mutatnak be, körmenettel és járműszenteléssel egybekötve. 20 órakor a magyar nemzetért imádkoznak Mátraverebély-Szentkúton, majd virrasztás és népi áhítat következik. 22 órától szentórával, zsolozsmával és szentségimádással folytatódik a program, ezeket keresztút és gyertyás körmenet követi. Éjfélkor szentmisét mutatnak be a megholtakért, ezután a templomban folytatódik az éjszakai virrasztás.

Vasárnap a ferences atyák 7.30-tól fogadják a zarándokokat, és gyóntatnak. A nagymise mellett 9 órakor is lesz szentmise. 10.15-től Káposztássy Béla atya tart katekézist Az életvezetés etikája címmel, ezt követően, 11 órakor veszi kezdetét a főpapi szentmise, amelynek főcelebránsa és szónoka Ternyák Csaba egri érsek lesz. A szentmisét követően körmenetre kerül sor, valamint a nagyszülőket is megáldja a főpásztor. 14 órakor litánia kezdődik, majd a kegytárgyak megáldását követően elbocsátó áldásban részesülnek a zarándokok.

A Szent Anna-búcsúra megjelenik a Szentkút magazin legújabb száma, amelyben részletes ismertetés található a kegyhelyen zajló nagyszabású felújítási munkálatokról, a már elkészült részek, műalkotások bemutatásával.

Magyar Kurír