Nagyváradon is megkezdődött az ökumenikus imahét

Külhoni – 2016. január 19., kedd | 14:36

„Arra hívattunk, hogy az Úr nagy tetteit hirdessük” (1Pét 2,9) – e mottó jegyében kezdődött meg Nagyváradon a keresztények egységének imahete az irgalmasság szentévében. Január 17-én, vasárnap 17 órától a római katolikus székesegyházban imádkoztak együtt a keresztény felekezetek elöljárói és hívei.

A felekezeti elöljárók közül többen a mai világ válságaira adott választ látják a keresztények összefogásában. Egy olyan világban, amelyben a válságok egymást követik vagy halmozódnak, a keresztényeknek össze kell fogniuk, és életpéldájukkal kell tanúságot tenniük hitükről. Virgil Bercea görögkatolikus püspök beszédében egyházi liturgiájának napi evangéliumából indult ki, amelyben a tíz meggyógyított leprás közül csak egy tért vissza, hogy köszönetet mondjon.

Csűry István református püspök azokról az akadályozó kövekről beszélt, amelyeket el kell hengerítenünk az egymás felé vezető útról. Mátyás Attila evangélikus lelkipásztor úgy fogalmazott, élő kövekként kell belőlünk épülnie Isten népének. Kiemelte Tempfli József nyugalmazott püspök példamutatását, aki a keresztény egység gyakorlásában is kimagaslott, amikor az evangélikus híveknek megengedte, hogy a nagyváradi Szent László-templomban tartsanak istentiszteletet akkor, amikor erre szükségük volt.

A felszólalások és igehirdetések központi gondolatai az egységre való törekvés, a hasonlóságok keresése, a testvéri szeretet, a jóra való törekvés, hitünk gyakorlati megélése voltak. A Tabor pünkösdista közösséget Laurențiu Pășcuți, a Betania pünkösdista közösséget Florean Prodea, a messiási zsidók közösségét pedig Nagy Dávid rabbi képviselte.

A székesegyház kórusa adta elő az egyházi énekeket Kristófi János karnagy vezényletével. Az ökumenikus ima a hívek könyörgésével és Böcskei László püspök áldásával ért véget.

Forrás és fotó: Hírek.Várad.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria