Napi sajtószemle

– 2014. július 22., kedd | 12:39

A 2014. július 22-ei lapok szemléje

A Frissujsag.ro Zárolták a kórház számláját címmel közli, hogy a Szatmári Római Katolikus Püspökség zároltatta a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház bankszámláját egy hetvenezer eurós tartozás miatt. A püspökség a bíróságon pert nyert a kórház ellen, mivel nem kapta vissza időben azt az épületet, melyben egykor a pszichiátriai osztály működött. Ezen késedelemért 70 ezer eurós kártérítés kifizetésére is kötelezték a kórházat. Adrian Ştef, az intézményt fenntartó Szatmár Megyei Tanács elnöke azt nyilatkozta: „Kellemetlen, nem számítottam erre a lépésre. Figyelembe kell venni azt a tényt, hogy egy kórházról van szó, ahol egészségügyi szolgáltatás zajlik. A számla zárolása meglepő, szerintem az lenne a normális hozzáállás, ha elállnának a kártérítés kifizettetésétől, figyelembe véve, hogy a megyei tanács többször támogatta a püspökséget projektjei lebonyolításában. A hetvenezer euró rövid távú siker.” Venemozer Erica, a megyei kórház igazgatója közölte: a püspökség többéves pereskedés után nyerte vissza az egykori pszichiátria épületét, s ugyanezen ítéletben mondták ki, hogy a pereskedés idejére a kórháznak 70 ezer eurós kártérítést kell fizetnie a püspökségnek bérleti díjként. „Azt követően, hogy az Egészségbiztosítási Pénztártól június és július hónapokra csak az alkalmazottak bérének kifizetésére kaptunk pénzt, a ki nem fizetett számlák miatt zárolták a kórház számláját. A Szatmár Megyei Tanács támogatásával sikerült kinnlevőségeink három százalékát kifizetnünk, ám ekkor ért a kellemetlen meglepetés, miszerint a püspökség is zároltatta a kórház számláját a hetvenezer eurós adósság fejében. Egy időre sikerült ezt a zárat feloldanunk, azonban végleges megoldást kell találnunk” – fogalmazott az igazgató. A Szatmári Római Katolikus Püspökség a hírportál megkeresésére nem kívánta kommentálni az elhangzottakat.

Az Erdon.ro Megtapasztalni a Máriás-élet szépségét című beszámolója szerint az elmúlt szombaton a Mária Légió tagjai lelki napot tartottak Nagyváradon a Szent József-telepi plébánián. Az ünnepi szentmisét Böcskei László megyéspüspök mutatta be, Pék Sándor esperes prédikált. A délben kezdődött szentmise kezdetén Gyenge Béla plébános, a Mária Légió lelki vezetője köszöntötte az egybegyűlteket. Örömének adott hangot, hogy szép számmal érkeztek vendégek, nem csupán Nagyváradról, hanem a Bihar megyei Székelyhídról, Margittáról, Nagyszalontáról, Újpalotáról, Köröstarjánról, Szalacsról és Hegyközpályiból, valamint a Szatmár megyei Nagykárolyból és Mezőfényből, illetve a Kolozs megyei Kisbácsról is. Úgy fogalmazott: „Jó együtt lenni, beszélgetni, megismerni és szeretni egymást, Mária legyőzhetetlen seregét alkotni.”

Bevezetőjében Böcskei László hangsúlyozta: a lelki napok azért is fontosak, mert a résztvevők hitelesebben és kitartóbban tudnak haladni tovább a máriás életben. Hozzátette: hisz abban, hogy minden, Máriát szerető és tisztelő ember szépségre törekszik, vágyakozik, a Szűzanya életének kiválósága pedig vonz, felemel és hordoz bennünket. Érdemes és értékes tehát úgy élni és arra törekedni, hogy minél többször megtapasztaljuk a máriás élet szépségét.

A szentmisén elmondott prédikációjában Pék Sándor kiemelte: amikor Jézus egy szombati napon meggyógyította a fél kezére béna embert, a farizeusok és az írástudók kivonultak a zsinagógából, tanakodni kezdtek, és ez volt az első alkalom, hogy nyílt konfliktus alakult ki köztük és Krisztus közt, még hivatalos eljárást is kezdeményeztek ellene. „Életünk folyamán mi is beállunk abba a küzdelembe, amit a jó folytat a rossz, a világosság a sötétség ellen, a Mária Légió tagjai pedig a pozitív oldalon állnak be a csatasorba, és mint minden vallásos ember, bátran és bizakodva tekintenek Isten munkálkodására” – hangsúlyozta az esperes. – „Fontos azonban, hogy ők is tisztában legyenek azzal, hogy bármilyen eredményt érünk el, azt ne a saját érdemünknek tudjuk be, hanem szerényen és alázattal fogadjuk el, hogy csupán Isten terve valósult meg ezáltal. Így a Mária Légió tagjai is azért tartozhatnak ehhez a lelkiségi mozgalomhoz, mert Isten úgy tekint le rájuk, mint a kedvenceire, ők pedig válaszoltak a meghívására. Krisztus tanácsát követve ítélet helyett az igazságot kell hirdetniük úgy, hogy közben továbbadják azt, ami a leglényegesebb, vagyis a szeretetet és az örök életbe vetett reményt, mert annál nagyobb kincs nincsen.”

Ugyancsak az Erdon.ro portálon olvashatjuk a Jótékonysági vásár volt című tudósítást, melyből megtudhatjuk, hogy igen kedvező áron juthattak bébiételekhez, különféle ruhákhoz, kiegészítőkhöz mindazok, akik ellátogattak szombaton 11 órától a Máltai Segélyszolgálat nagyváradi székhelyének udvarára, ahol a különféle segélyekből származó élelmiszerek, ruházati cikkek jótékony célú vásárát tartották. Bruncsák Gyöngyi, a nagyváradi szervezet elnöke elmondta: a vásárral elsősorban a nagycsaládosoknak segítettek, az összegyűlt pénzből pedig a Böjte Csaba szerzetes által létrehozott dévai Szent Ferenc Alapítvány nagyváradi házát, a Szent Angéla Otthont fogják támogatni. A vásáron egyébként az intézményben nevelkedő gyerekek által készített, szebbnél szebb díszpárnák, szatyrok, kézimunkák és egyebek közül is lehetett választani. A rendezvény végén 320 lej gyűlt össze a Szent Angéla Otthon javára. Bruncsák Gyöngyi közölte: a megmaradt bébiételeket két, gyermekgondozással foglalkozó civil szervezetnek fogják adományozni. Ha pedig ismét kapnak segélyeket Németországból, újabb vásárt szerveznek.

A Székelyhon.ro Égig ért a lelkesedés Szovátán címmel számol be arról, hogy több mint százötven gyerek vett részt idén Szovátán a vasárnap véget ért ötödik Égig érő fesztiválon. A dévai Szent Ferenc Alapítványhoz tartozó helybéli gyerekeken kívül érkeztek még Gyergyócsomafalváról, Déváról, a Gyimesekből, Nyárádremetéről, a Sóvidékről és Szentkeresztbányáról is táborozók. Minden évben egy adott tematika köré szerveződik a tábor, egy példaképet választanak ki, akinek a személye adja a foglalkozások témáját. „Az idén a Szűzanyáról beszéltünk, az ő gondviseléséről, szeretetéről, az anyai szeretetről, az erős hitről. Ebből a tematikából kiindulva alakultak meg a csoportok. A Szűzanya biztos varrt is a kis Jézusnak, ezért alakult egy varrócsoport, biztos kenyeret is készített, így alakult egy pékcsoport is” – fogalmazott Bojoievschi Éva, a tábor főszervezője. Elmondta: az egyhetes tábor záróeseménye egy díszelőadás volt, amelyen a gyerekek bemutathatták, mi mindent tanultak ez idő alatt. Összesen tizennégy szakmával ismerkedhettek meg, mindegyiket egy-egy szakember irányításával. A zenével és tánccal foglalkozó csoport közös produkcióval is készült, a kutatócsoport rövid előadást tartott a Medve-tó keletkezéséről, míg a rádiós csoport egy tréfás híradóval készült a „Szent József FM” hanghullámain. A színészcsoport Szűz Mária virágoskertje címmel tartott előadást, a festők Mária-szimbólumot készítettek. Alakult továbbá kertész-, kézműves-, fafaragó- és irodalmi csoport is, utóbbiak megkomponálták a tábor himnuszát. Bojoievschi Éva hozzátette: „A Szent Ferenc Alapítványnak nagyon sok háza van. Itt mind nehéz sorsú, szegény gyerekek élnek, olyanok, akiknek a szülei nem tudják iskoláztatni, eltartani őket. Arra gondoltunk, hogy ezeknek a gyerekeknek szervezünk egy nagy tábort, ahol különböző szakmákat mutatunk be, s olyan művészeket és előadókat hívunk, akik példát tudnak adni nekik. Elmesélik az életüket, hogy én is itt kezdtem, én is kis harmadikos, ötödikes gyerek voltam, mint ti, nagyot álmodtam, tettem érte, és kemény munkával meg tudtam valósítani az álmomat. Ezt szeretnénk táplálni a gyerekekben, ezt a kitartást, ezt az erőt, tenni akarást.” A tábor főszervezője emlékeztetett rá: az eredetileg fesztivál jelleggel indult tábor ma már az imádságos, dolgos életre buzdítja a gyerekeket. Eleinte Budapestről érkező művészek rendezték meg, majd megtetszett az ötlet Böjte Csaba ferences testvérnek, és saját arculatukhoz igazítva, hasznos dolgokkal kiegészítve továbbvitték az ötletet. A színes programokban bővelkedő rendezvénysorozat vallásos szellemiségben telt, a gyerekek és csoportvezetőik együtt imádkoztak, játszottak, dolgoztak. Mindenképp szeretnék folytatni ezt a hagyományt, hiszen nagyon jó visszajelzéseket kapnak a gyerekek és a felnőttek részéről egyaránt.

A Magyar Nemzet (Emlékezés… 2. o.) összeállítása szerint ma országszerte megemlékeznek az 1456-os nándorfehérvári diadalról. Az Országgyűlés 2011-ben nyilvánította július 22-ét a nándorfehérvári győzelem emléknapjává: 558 évvel ezelőtt ezen a napon a Nándorfehérvárt védő keresztény magyar seregek Hunyadi János és Kapisztrán János ferences szerzetes vezetésével megsemmisítő vereséget mértek a várat ostromló, II. Mehmet vezette török hadra.

A Magyar Nemzet RTV-melléklete (1. o., 20. o.) ismerteti, hogy a Duna World augusztus 1-jén pénteken 15.20 órai kezdettel Ezer év szentjei című sorozatában Kapisztrán Szent János életét mutatja be, Horváth Tamás rendezésében. A lap kiemeli, hogy Hunyadi János küzdőtársa, a nándorfehérvári győzelem egyik kivívója a ferences szerzetesrend megújítója is volt, emellett hatalmas az irodalmi munkássága is, nagyszámú prédikációinak jó része máig kiadatlan.

Bodnár Dániel/Magyar Kurír