Napi sajtószemle

– 2014. július 28., hétfő | 11:42

A július 28-ai lapok szemléje

A Népszava (8. o.) Keményen elítélte a maffiát a pápa címmel számol be arról, hogy a korrupció minden formáját keményen elítélte Ferenc pápa a maffia egyik fellegvárának tartott városban, a Nápolytól 35 kilométerre fekvő Casertában tett látogatása során. A 200 ezer hívő előtt bemutatott szentmisén az egyházfő leszögezte: Istent kell dicsérni, s nemet kell mondani a gonoszra, az erőszakra, a másik elnyomására. A lap kiemeli, hogy amikor a Szentatya Casertába érkezett, a saját szemével láthatott illegális szemétlerakókat. „Elkeserítő, hogy így tönkretesznek egy gyönyörű országot” – mondta a pápa. Kérésére a szentmisén részt vettek azon gyermekek szülei is, akik az illegális szemétlerakók környezeti hatásai nyomán vesztették életüket. A Népszava idézi Giovanni D’Alisét, Caserta egyházmegyei vezetőjét, aki közölte: „A pápa személyesen is láthatta az itteni valóságot.” A város egykor virágzott, ám a Nápolyt és környékét különösen érzékenyen érintő szemétmizéria miatt jelentősen megugrott a halálozási arány. Januárban a kormány a hadsereget is bevetette az illegális szemétlerakók ellen, de a hatóságok máig nem találták meg az ellenszert. Dél-Itália ezen régióját „halálos háromszögnek” és „tűzföldnek” is nevezik, mert az illegális szemétégetés katasztrofális következményekkel járt a környezetre nézve. Becslések szerint 1991–2013 között 10 millió tonna szemetet, köztük veszélyes anyagokat égettek el az éj leple alatt. Pedig az EU tiltja a nyitott hulladéklerakókat. A hulladék megsemmisítése komoly üzletág, amire a nápolyi maffia, a Camorra a nyolcvanas évek végén tette rá a kezét. A szemét megsemmisítésénél a legalapvetőbb környezetvédelmi előírásokat sem tartják be, szabálytalan módon égetik el az autógumit, oldószereket, háztartási gépeket. Ennek során a légzést nehezítő vegyi anyagok kerülnek a levegőbe (A témával kapcsolatban lásd még tegnapi, július 27-ei számunkban a Ferenc pápa Casertában: Ahol Jézus jelen van, ott van remény című beszámolónkat – a szerk.)

A Magyar Hírlap (5. o.) Ferenc pápa: Gyásznap a világháborús centenárium címmel számol be arról, hogy a most dúló konfliktusok leállítását sürgette Ferenc pápa a Szent Péter téren mondott beszédében, emlékezve az I. világháború kirobbanásának századik évfordulójára, amelyet gyásznapnak nevezett. Utalt XV. Benedek pápa (1914–1922) szavaira, aki „hasztalan vérontásnak” nevezte a világháborút, amely milliók életét követelte és hatalmas pusztítást okozott. Hozzátette: reméli, hogy a múlt tévedései soha többé nem ismétlődnek meg, és a világ tanul a történelem leckéjéből a béke útját választva. A pápa a közel-keleti, az iraki és az ukrajnai konfliktust említette meg, imádkozva azért, hogy az itt élő népek és vezetőik „megfelelő bölcsességre és erőre találjanak” a béke érdekében.

Ugyancsak a Magyar Hírlapban („Szent Márton…” 4. o.) Veres András szombathelyi megyéspüspök nyilatkozik a 2016-os Szent Márton-emlékévről. Elmondta: „Születésének ezerhétszázadik évfordulóját ünnepeljük abban az esztendőben. Szent Mártonról, a későbbi tours-i püspökről köztudott, hogy az ókori római Savariában látta meg a napvilágot, a Szombathelyi Egyházmegye számára ezért különösen is örömteli küldetés, egyben büszkeség, hogy ezt az ünnepünket minél többek számára elérhetővé tegye. Az emlékév középpontjában éppen ezért az ő alakjának a bemutatása lesz, s már el is kezdődött a felkészülés. Jövőre egyfajta missziós tevékenységet tervezünk, 2016-ban pedig várjuk a zarándokokat. Szent Márton az első szent volt, aki nem vértanúként halt meg. Élete során nem vonakodott a munkától, mégis leginkább a szegények felé való odafordulásáról lett ismert. Ezért is választottuk az emlékév jelmondatául: »Felemelő szeretet.« Napjainkban is hatalmas szükség van ugyanis erre az erényre. Hiszen valamennyien megtapasztaljuk olykor, segítségre szorulunk, másrészt láthatjuk, sajnos sokan élnek a társadalom peremén, akiket kötelességünk felkarolni, emberi élethez juttatni.” Veres püspök elmondta azt is, hogy az emlékév legfontosabb programja a remélt pápalátogatás, amelynek azonban egyelőre nem ismert a pontos időpontja. „A lelki programokon túl szeretnénk tudományos és kulturális rendezvényeket is szervezni, bemutatni Szent Márton tiszteletének történelmi példáit, közreműködve a velünk szomszédos három ország egyházmegyéivel. Örülök, hogy kiváló kapcsolatot ápolunk velük. Természetesen lesznek országos kezdeményezések is.” A főpásztor azt is közölte: a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) a közelmúltban úgy döntött, kéri a kormánytól, hogy „világi szinten” is nyilvánítsa Szent Márton emlékévévé 2016-ot. „Így a nem vallásos emberek is jobban megismerhetnék példamutatását, ugyanakkor a többi európai ország felé is el tudnánk juttatni a centenárium üzenetét, nem mellesleg talán hazánkra is ráirányítva a figyelmet. Szent Márton ugyanis, mondjuk úgy, valódi européer volt, személyiségének ezen aspektusa pedig ma különösen nagy jelentőséggel, nemzeteket összekötő erővel bírhat.”

A Magyar Hírlap (Búcsú… 12. o.) beszámolója szerint tegnap szervezték meg Balassagyarmaton a palóc búcsút Szent Anna tiszteletére. A körmenetet követő szentmisét Stella Leontion helyi kanonok és Márfi Gyula veszprémi érsek celebrálta. A lap emlékeztet rá: a Balassagyarmaton megrendezett búcsú az észak-magyarországi és a dél-szlovákiai palóc vidék egyik legnagyobb népművészeti seregszemléje, folklóreseménye. A búcsúnak már több évtizedes hagyománya van, célja a palócok szeretett patrónája, Szent Anna kultuszának ápolása, a néphagyomány őrzése és az összetartozás érzésének erősítése. A résztvevők nemcsak Magyarország palóc falvaiból, de a Felvidékről és Erdélyből is jöttek, sőt csángók is érkeztek a Nógrád megyei városba.

A Nyugatijelen.com Templombúcsú Szilvástelepen című tudósítása szerint szombaton a Szent Anna tiszteletére felszentelt arad-szilvástelepi katolikus templomban 18 órakor kezdődött a búcsúünnepség, ahol a főcelebráns, ünnepi szónok Bakó László újmisés pap volt, aki Rómában jogot tanul. Szentbeszédében Jézus nagyanyja, Szent Anna fontos szerepét méltatta, kiemelve a nagyszülők felelősségét a gyermeknevelésben. Ebben kiváló példa lehet számukra Szent Anna.

A Székelyhon.ro Plébánosi búcsú az ünnepen címmel közli, hogy tizenegyedik alkalommal vehettek részt a hét végén az érdeklődők a Csíkszenttamáson évről évre megszervezett Szent Anna Napokon. A háromnapos rendezvénysorozat keretében szórakoztató, sport- és kulturális események is várták az ünneplőket. Szombaton kiemelkedő programpontként került sor a településen első alkalommal megszervezett Felcsíki Fúvóstalálkozóra, 270 zenekari tag mutatta meg tudását. A csíkszenttamási mellett jelen volt Csíkszentdomokos, Csíkkarcfalva, Csíkdánfalva, Csíkszentsimon és Újtusnád fúvószenekara is.
Vasárnap a csíkszenttamási Szent Anna-kápolnánál tartott búcsús szentmisére sűrű sorokban vonultak a hívek. A faluból induló keresztaljához csatlakozók 12 órára értek a kápolnához, de addigra már sok ünneplő a kápolna melletti fák árnyékában várta a szentmise kezdetét. Ez alkalomból köszönt el a hívektől a nyugdíjba vonuló Tamás Márton plébános, aki 1991 óta szolgált a településen. Homíliájában kiemelte: Szűz Mária szülei, Szent Anna és Szent Joachim ünnepén nemcsak a szentek, hanem a szülők és a nagyszülők iránt is tisztelettel adóznak. A házasságban, családi környezetben gyakorolt erényeik miatt példaképként állította a hívek elé a két személyiséget. Végül a Szent Anna által fontosnak tartott három jellemvonásra és azok aktualitására hívta fel a figyelmet: részletezte, miért érdemes és szükséges szeretni, jónak lenni és jót cselekedni.

Bodnár Dániel/Magyar Kurír