Napi sajtószemle

– 2014. augusztus 6., szerda | 11:23

Az augusztus 6-ai lapok szemléje

Az Újszó.com Ferenc pápa az internet és a modern média veszélyeire figyelmeztetett című tudósítása szerint a Szentatya arra buzdította tegnap egy római ministráns-zarándoklat 50 ezer résztvevőjét, hogy ne fecséreljék idejüket internetre, okostelefonra és televízióra, hanem foglalkozzanak gyümölcsözőbb tevékenységekkel. „Valószínűleg túl sok fiatal túl sok órát tölt el haszontalan dolgokkal” – mondta Ferenc pápa. Figyelmeztetett: „Életünk időből áll, és az idő Isten ajándéka. Ezért fontos, hogy azt jó és gyümölcsöző tevékenységekre használjuk.”

Ugyancsak az Újszó.com Szlovák hittérítőket raboltak ki Hondurasban címmel számol be arról, hogy a hondurasi San Pedro Sula városban július végén ismeretlen fegyveresek elrabolták az Isteni Irgalom-kápolna építésére szánt, a hívek adományából összegyűlt pénzt. P. Stanislav Bindas a repülőtéren felvett két önkéntest, akik akkor érkeztek meg Szlovákiából. Következő útja a bankba vezetett, ahol kivette a gyűjtésből származó 7 500 eurót. Három percre rá három fegyveres vette őket körül. „Profin bekerítettek minket egy mellékutcában, három fegyveres maffiózó jelent meg, egyikük a levegőbe lőtt, majd pisztollyal betörtek Stanislav mellett egy ablakot is, miközben azt kiabálták, hogy »Pénzt!«. Így mindent átadtunk, ami nálunk volt. Alaphiba, hogy nálam volt az útlevelem, ezer euró és egy kamera is” – mesélte a támadás részleteit az egyik önkéntes, Marián Balej. A Páli Szent Vince Misszióstársaság Lazaristák szerzetesrend ezért újfent adományozásra buzdít, hogy immáron sikerüljön felépíteni a kápolnát. Az adományokat a www.vincentini.sk oldalon feltüntetett számlára várják a hittérítők.

A Magyar Hírlapnak (A pápa… 5. o.) Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa (EMT) elnöke elmondta: szervezetük Ferenc pápa figyelmébe ajánlaná az olaszországi Doberdo del Lago községhez közeli visintini magyar kápolnát, amelyet magyar katonák építettek 1917–1918-ban, de csak 2009-ben szenteltek fel. A kápolna környékén több százezer magyar katona nyugszik. Lomnici közölte: a Szentatya az EMT védnöksége alatt álló kápolna közelében szeptemberben megemlékezést tart a száz éve kitört világégésről. „Ez alkalommal civil szervezetek adják át üzeneteiket és ajándékaikat a katolikus egyházfőnek. Mi pedig azt szeretnénk, hogy ő is tudomást szerezzen kápolnánkról, és imádkozzon a közelben nyugvó magyar hősi halottakért is, akik életüket adták a hazáért.” Lomnici hozzátette: a megemlékezést azzal tennék személyessé, hogy ez alkalommal egy olyan, a kápolnát ábrázoló festményt adnának át a pápának, amely az EMT-elnök saját alkotása.

A Népszava (9. o.) Nem fog nyomorogni a luxuspüspök címmel írja: nem állítható, hogy nyomorogna a német sajtóban csak luxuspüspökként emlegetett Franz-Peter Tebartz-van Elst. Regensburgban ugyanis 180 négyzetméteres lakásban élhet majd szeptember elsejétől – ismerte el szóvivője, Eva Demmerle a Welt am Sonntagnak. Az ingatlan az óváros szélén áll, az UNESCO-világörökség része. Még tart a renoválása, de nemsokára átadják majd. A püspök a négylakásos házban nővéreivel együtt lakhat, mivel együtt bérelték ki azt. A havi bérleti díj ebben a negyedben 1500-2000 euró között mozoghat. A Népszava beszámolója szerint a luxuspüspök arra vár, hogy egy regensburgi plébánián alkalmazzák. Az orgánum emlékeztet rá: Ferenc pápa március végén döntött úgy, hogy Franz-Peter Tebartz-van Elstnek távoznia kell a limburgi püspökség éléről, mert luxuskörülmények között élt, az egyházmegyei rezidenciát 30 millió euróért újíttatta fel. Lapértesülések szerint bruttó 5600 eurós nyugdíjra jogosult. Közben Karl Lehmann bíboros, a Német Katolikus Püspöki Konferencia korábbi elnöke a Glaube und Leben (Hit és élet) című egyházi lapban közölte: az egyháznak súlyos bizalmi válsággal kell megküzdenie, s ebben a papok által elkövetett szexuális visszaélések is szerepet játszanak.

A Magyar Nemzet (2. o.) Házszárítás című, fényképes beszámolója szerint Boros Györgyi és Márkus Vince, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei ellenőriznek egy ipari felszárító berendezést egy szárítás alatt álló lakóházban a szerbiai Obrenovac leghosszabb ideig elöntött, Dudovi kerületében. A szeretetszolgálat az árvíz sújtotta településen csaknem nyolcvan ház szárítását végzi el augusztus végéig. A nagybecskereki Püspökségi Caritas ötezer szerb dinárig állja a szárítandó házak közüzemi számláinak költségeit. Obrenovac települést 2014 májusában öntötte el a Kolubara és a Száva folyó.

A Székelyhon.ro Ravatalozó épül Gyimesfelsőlokon címmel adja hírül, hogy szinte teljesen elkészült a Hargita megyei falu ravatalozója. Szeptember 28-án áldják meg az épületet, addigra az előtte lévő tér rendezését is befejezik. Vass Nimród István plébános közölte: bár már elődje is tervezte a ravatalozó megépítését, végül tavaly júniusban fogtak hozzá a kivitelezéshez. Időbe telt a megfelelő helyszín megtalálása, mivel a templom közelében levő egyházi terület különböző okok miatt alkalmatlan volt az építkezésre. Emiatt kénytelenek voltak máshol telket vásárolni, s azt elcserélni egy, a templom szomszédságában lévővel. „Egy csíkszeredai cég végezte tavaly a munkálatokat, (...) Novemberre tető alá is került a ravatalozó. Idén folytatódott a munka, júniusban egy hidegségi cég látott hozzá a befejezéshez. Az épület most már 99 százalékban elkészült” – mondta a plébános. Hozzátette: hátravan még a kerítés megépítése, a ravatalozó előtti tér rendezése és a vízelvezetők kialakítása. A ravatalozó előtti kapu szeptember elejére készül el, így még abban a hónapban (28-án) sor kerülhet a létesítmény megáldására.

A Maszol.ro A román ortodox egyház elhatárolódott a választási kampánytól címmel számol be arról, hogy a román ortodox egyház arra kérte a politikusokat, ne használják fel kampánycélokra az egyházat és a hit kérdéseit. A vitát az váltotta ki, hogy Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök a legesélyesebbnek tartott lehetséges ellenjelöltjére, az evangélikus vallású, szász nemzetiségű Klaus Johannisra utalva a múlt héten kijelentette: semmi gondja azzal, ha egy elnökjelölt nem román és nem ortodox vallású, de azt sem szeretné, hogy valaki a saját hazájában azzal vádolja vagy hibaként tüntesse fel, hogy ő román és ortodox. „Így születtem, így fogok meghalni, büszke vagyok erre, és azt hiszem, tiszteletet érdemlek ezért” – szögezte le a Szociáldemokrata Párt (PSD) államfőjelöltje. Ezt követően Ponta számos bírálatot kapott a jobboldal politikusaitól. Petre Roman, Románia volt miniszterelnöke – aki jelenleg a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője – kijelentette: Ponta részéről „roppant csúnya és erkölcstelen volt”, hogy szóba hozta Johannis vallását és etnikai hovatartozását. Roman úgy vélte, a hagyományok szerint éppen a szociáldemokratáknak kellene küzdeniük az előítéletek ellen, elsősorban a vallási jellegű előítéletek megszüntetéséért. Cătălin Predoiu, a Demokrata Liberális Párt (PDL) államelnök-jelöltje úgy vélte, hogy a kormányfőnek ez a megnyilatkozása „elmaradott szemléletét” igazolja. Predoiu szerint Ponta kijelentése a hátrányos megkülönböztetés határát súrolta, és úgy vélte, „veszélyes vita” bontakoztathat ki a román társadalomban, amely toleráns, ráadásul az emberi jogok biztosítva vannak Romániában.

A román ortodox egyház ezt követően állásfoglalást adott ki. Kifejtette, hogy a jelöltek politikai meggyőződésétől, etnikai származásától, vallási meggyőződésétől függetlenül az ortodox klérusnak nem szabad pártokat és jelölteket támogatnia, ezt ugyanis tiltja a román ortodox egyház zsinatának döntése, és a hívek is elítélik. Az egyház felhívta a politikusok figyelmét, hogy a választási kampányban kerüljék a vallási indíttatású vitákat. Leszögezte: az ortodox egyház egyetlen pártot és politikust sem támogat, még burkoltan sem.

Bodnár Dániel/Magyar Kurír