Napi sajtószemle

– 2014. augusztus 22., péntek | 11:46

Az augusztus 22-i lapok szemléje.

A HVG-ben (21–22. o.) Nagy Gábor Keleti nyitány címmel fűz kommentárt a Szentatya múlt heti szöuli apostoli látogatásához. A cikkíró leszögezi: „Megtéríthető lelkek reményében látogatott Dél-Koreába Ferenc pápa, aki januárban Srí Lankán és a Fülöp-szigeteken folytatja a hit terjesztését a katolikus egyház által nehéz, de ígéretes terepnek tekintett Ázsiában.” Nagy Gábor emlékeztet rá: a Föld lakosságának 60 százalékát adó Ázsiában a világ katolikusainak csupán a kilencede, 130 millió hívő él, ám létszámuk a világ nagy régiói közül csak Fekete-Afrikában emelkedik gyorsabban. Az 50 milliós Dél-Koreában 5,4 katolikus él, a protestánsok száma 8,7 millió, de az ő számuk stagnál, „ráadásul az igehirdetésüknél a több évszázados konfuciánus hagyományokat rugalmasabban figyelembe vevő katolikusok nyája gyorsan gyarapodik, miközben a dél-koreai protestánsok tekintélyét botrányok is tépázzák.” A cikkíró megemlíti, hogy idén februárban David Yonggi Cho, a szöuli székhelyű pünkösdista Yuido Full Gospel Church – amely azt állította magáról, hogy 830 ezer fővel a világ legnagyobb gyülekezete – alapítója és vezetője háromévi felfüggesztett börtönt és 5 millió dollárnak megfelelő pénzbüntetést kapott adócsalásért és sikkasztásért.

A Magyar Nemzet (2. o.) Üldözött keresztényekért gyűjtenek címmel közli, hogy a Magyarországi Evangélikus Egyház elnöksége arra kérte az evangélikus gyülekezeteket, hogy csatlakozzanak az iraki keresztényekért indított akcióhoz, hirdessenek rendkívüli adománygyűjtést augusztus utolsó vasárnapjára a távoli keresztény testvéreket segítő magyar segélyprogram támogatására. Az elmúlt hetekben Észak-Irakban keresztény családok tízezrei kényszerültek menekülni az életüket fenyegető üldözés és háborús helyzet elől. „Nyomatékosan felszólítjuk a keresztény kultúrkör, a sajnos egyre kevésbé kereszténynek nevezhető Európa és Amerika kormányait, hatóságait, államközi szervezeteit, tegyenek meg minden tőlük telhetőt ennek az elfogadhatatlan helyzetnek a mielőbbi megszüntetése, a XXI. században hihetetlennek tűnő brutalitás megfékezése érdekében” – írta a szíriai és iraki keresztényüldözéssel kapcsolatban kiadott közös nyilatkozatában Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, Steinbach József, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke és Fisch Vilmos főtitkár.

A Magyar Nemzet (Napi… 15. o.) beszámolója szerint felfüggesztettek egy 18 éves diáklányt egy amerikai középiskolában, mert az intézmény vezetése szerint megsértette az aktuális tanórán kötelezően alkalmazott liberális világnézetet. Kendra Turner osztálytársa tüsszentett, erre a lány azt mondta – „bless you”, amely a magyar egészségedre angol nyelvű változata, teljes formájában azonban azt jelenti, hogy Isten áldjon. Tanára közölte vele: az ő óráján semmiféle világnézeti propagandát nem lehet kifejteni, a lány viszont a szólásszabadság törvényével érvelt.

Az Erdon.ro Tizenöt éves a Bélfenyéri Kolping Család Egyesület című beszámolója szerint abélfenyéri közösség életét szociális, gazdasági és szellemi téren is felvirágoztató Kolping Család Egyesület a „Segítség, kamasz lettem!” mondatot választotta mottójául, amikor megalakulása 15. évfordulóját ünnepelte az elmúlt hét végén. Az ünnepséget szentmisével indították, melynek főcelebránsa Szigeti Antal békéscsabai plébános volt, és Böjte Csaba ferences szerzetes buzdította prédikációjával a híveket. A szertartáson a zenei élmény sem maradt el, Szemerédi Bernadett budapesti színésznő és Kiss Lívia nagyváradi énekesnő, illetve férje, Kiss Géza kántor működött közre. Böjte Csaba szentbeszédében kifejtette: soha nem azt kérte Istentől, hogy a Szent Ferenc Alapítvány ilyen nagyra nőjön, hanem azt, hogy Erdély minden vidékén legalább egy-egy paptestvér hozzon létre saját térségében egy gyermekvédelmi központot. Kiss Márton bélfenyéri atya Adolph Kolping mennyei segítségét kérve tizenöt éve szélesre tárta a plébánia ajtaját és nagy-nagy szeretettel befogadta az oda belépő gyermekeket. Marci atyának mindig volt ereje a keskeny, meredek út mellett dönteni, és újból és újból kimondani az igent az életre, nagylelkűen újabb és újabb gyerekeket fogadott be az otthonába. Tizenöt év hamar eltelt, de egy-egy ilyen Cmagaslatról” jó megfordulni, és örömmel, szeretettel hátranézni.

Az ezüstmisés áldás után a hívek az egyesület által működtetett Szent Miklós Gyermekotthon udvarára sétáltak át, ahol a Segítség, kamasz lettem! című könyv bemutatására került sor. A könyvet a Bélfenyéri Kolping Család Egyesület adatta ki megalakulásának 15. évfordulója alkalmából, és benne kilenc szerző – Kiss Márton, Böjte Csaba, Böcskei László, nagyváradi római katolikus püspök; Vakon Zsolt püspöki titkár; Szántó Ildikó, a Bihar megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság szakfelügyelője; Kovácsné Szatyin Ildikó, a magyarországi Vasárnapi Iskola Alapítvány tagja; Szemerédi Bernadett, Molnár Róbert, Kübekháza polgármestere; Petran-Balázs Natália, nagyszalontai óvodapedagógus – írja le élményeit, tapasztalatait, nehézségeit és örömeit a Jóisten és a közösség szolgálatában.

A Magyar Hírlap tegnapi számában Kriza Ákos, Miskolc polgármestere azt mondta: a miskolci nyomortelep felszámolásába bekapcsolódott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is, amit ő és az illetékes államtitkárok is örömmel fogadtak (Lásd csütörtöki, augusztus 22-ei lapszemlénket – a Szerk.). A mai Népszava (Nincs béke… 16. o.) viszont idézi Kozma Imre atyát, a máltaiak elnökét, aki a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában elmondta: a szeretetszolgálat soha semmilyen kilakoltatási programban nem vett és a jövőben sem vesz részt. Hozzátette: 25 éve dolgoznak Miskolcon, szerepvállalásuk mindig pozitív. Fogalma sincs, hogy a polgármester miről beszél. A Népszava értesülései szerint az MMSZ Miskolcon is változatlanul folytatja eddigi szociális munkáját, amiben együttműködik a város vezetésével, bár az ezzel kapcsolatos, mára tervezett sajtótájékoztató elmarad.

A HVG-ben („Miért… 28–29. o.) Esterházy Péter Kossuth-díjas író nyilatkozik, akinek ebben az évben jelent meg Egyszerű történet vessző száz oldal – A Márk-változat című kisregénye. Elmondta: „Több istenkép is felrajzolódik. Az is egy kérdése az embernek, hogy az én Istenemnek mi köze van a te Istenedhez. És az én legbelüli Istenemnek mi köze van az élő Istenhez. Nagymama Istenének mi köze a másik nagymama Istenéhez. Ezek ugyanazok a kérdések. Az ’Én vagyok a Te’ színdarabomnak az Istene mintha erősebben ószövetségi volna. Ennél a könyvben jobban hajlok arra…, hogy kevéssé akarjam megterhelni a saját magyarázataimmal, értelmezéseimmel… A könyv egy vagy egyik kérdése, hogy miért van a világban a rossz, ha egyszer van a Jóisten. Újra és újra, különb módokon feltett kérdés. Erre sokféle válasz van, befejezve ott, hogy akkor az ilyen Istenből nem kérek.” Esterházy a kötetben idézi Kertész Imrét: „Isten csődje az ember halála.” Erről kifejti: „Az kérdés, hogy erről a viszonyról mit tudunk mondani a nietzschei mondat után. El lehet tréfálni, hogy akkor most ki is halott, Isten, Nietzsche, de nem jutunk közelebb. Ezek nagyon mozgásban lévő dolgok. Nem kerülök ki semmit, de igazából nem tudok válaszolni. Én is nézem, és benne vagyok a történésben. Mindennapi csődjeink, vereségeink, esetleg olykor diadalok. Semmilyenségeink.”

A Magyar Nemzet (Korokon átívelő idő… 10. o.) emlékeztet rá: „Bő egy évtizede indult útjára Időívek címmel az idén már tizenegyedik alkalommal megrendezett pannonhalmi művészeti fesztivál. Az Arcus Temporum ugyanis időíveket jelent, amely tulajdonképpen a különböző művészeti korok összekapcsolására utal. Az időíveket a zenében rajzolják meg ahhoz hasonlóan, ahogy a középkori templom ívei összekötik az egyes pontokat.” Hírt ad a lap arról is, hogy Liszt-hét kezdődik Esztergomban, ezen megemlékeznek az esztergomi bazilika közelmúltban elhunyt orgonaművész-karnagyáról, Baróti Istvánról. Ez a hangverseny kedden lesz, Pálúr János előadásában Liszt- és Bach-művek szólalnak meg. A vasárnapi nyitóesten az esztergomi bazilikában Király Csaba orgonál, az Excelsior orgonaváltozatát és a Koronázási mise orgonára és kórusra készült átdolgozását adja elő, a Balassa Bálint Kórus közreműködésével, Reményi Károly vezényletével.

Ugyancsak a Magyar Nemzet (2. o.) Egyház a börtönben címmel számol be arról, hogy fogvatartottak műveiből nyílt kiállítás tegnap a szombathelyi Székesegyházi Főplébánián. A Paradiso Dei – Egyház a börtönben című, Tömő János börtönlelkész által rendezett tárlaton az elítéltek vallási témájú festményeit tekintheti meg a közönség. A kiállítást Tóth Tamás bv. ezredes, a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási intézet parancsnoka nyitotta meg.

Bodnár Dániel/Magyar Kurír