Napi sajtószemle

– 2014. szeptember 17., szerda | 11:31

A szeptember 17-i lapok szemléje

A Magyar Nemzet (14. o.) Újabb terrorellenes háború című tudósítása szerint az Egyesült Államok tegnap már annak a döntésnek a szellemében hajtott végre légicsapásokat Irakban az Iszlám Állam (IS) célpontjai ellen, amelyet a múlt héten jelentett be Barack Obama elnök a hadműveletek kiszélesítéséről. A napilap megjegyzi: az IS veszélyességét közben alátámasztotta az a brit médiában terjedő hír, miszerint a szélsőségesek Ferenc pápa elleni merényletre készülnek. A Szentatya a hét végén először látogat el muszlim többségű országba, Albániába.

A Népszabadság (Kokaint találtak… 15. o.) hírül adja, hogy tegnap a francia vámosok négy kiló kokainra és 150 gramm cannabisra bukkantak a 91 éves argentin bíboros, Jorge Meija – a Szentszék nyugalmazott könyvtárosa – autójában. A főpásztor jelenleg éppen szívinfarktusából lábadozik, és nem utazott a járműben. Két olasz fiatalembert viszont őrizetbe vettek a lyoni rendőrök. Egyszerű sofőrként mutatkoztak be, és abban a hiszemben utaztak Spanyolországba, illetve onnan vissza, hogy a Vatikán franciaországi képviseletéhez tartozó diplomáciai járművet úgysem vizsgálják meg a hatóságok.

Az Erdon.ro Az egyháznak is van fájdalma címmel tudósít arról, hogy Fájdalmas Szűzanya ünnepén, hétfőn este tartották a nagyváradi premontrei préposti széktemplom búcsúját. Májernyik Mihály címzetes prépost, kanonok, margittai esperes-plébános homíliájában kifejtette: nem óhajt sokat beszélni arról, hogy Fájdalmas Szűzanya ünnepén az egybegyűltek testi és lelki fájdalmaikat hozták el Máriához, hogy erősítse őket, példát mutasson számukra, miként kell kitartani a szenvedések és megpróbáltatások közepette, mert bizonyára sokan megtették ezt már helyette, hangsúlyozva, hogy mindnyájan hordozzuk a mindennapok különböző keresztjeit, próbálunk vigaszt nyújtani, segíteni egymásnak, erőt meríteni Krisztustól és a Szűzanyától. Ehelyett inkább egy másfajta természetű fájdalomról, az egyház fájdalmáról, megpróbáltatásairól kíván elmélkedni, ugyanis ahogy az egyes embereknek vannak gondjai, ugyanúgy az egyháznak is, küszködik ezekkel. A világot napjainkban Ukrajna, a Gázai övezet, illetve a keresztények lemészárlása foglalkoztatja, és az egyháznak ebben a „munkakörben” kell járnia életútját. Teszi ezt, ahogy tette évszázadokon keresztül hasonló helyzetekben, nyomot hagyva maga után a történelemben, melyet sűrűn teletűzdelt a maga világosságával és fénycsóvájával. Csodálkozva és áhítattal tekinthet ezekre vissza a modern kor embere, átérezve azt, mennyire szükség van napjainkban is az őskeresztények, a katakombák hitvédő lakóinak áldozatkészségére. „A történelem itt kopogtat az ajtóinkon, egyre hevesebben, sürgetőbben és jajveszékelőbben. Tanúságot téve Krisztusról válaszoljunk erre a segélykiáltásra, és a Szentlélek segítségével munkálkodjunk az üdvösségért. Mindent megtéve az eljövendő nemzedékekért ne szomorkodjunk a problémáink közepette, hanem vállaljuk fel bátran azt a munkát, mely megoldást nyújt ezekre, a Fájdalmas Szűzanyához fordulva, és annak tudatában, hogy Krisztus szeretete mindent legyőz!” – mondta Májenyik Mihály atya.

A Magyar Hírlap (Kevesebb… 2. o.) a NAV legfrissebb adatait ismerteti, amelyből kiderül: az idén csökkent némileg a bejegyzett egyházak számára személyi jövedelemadójuk (szja) egy százalékát felajánlók száma, ezzel megtörni látszik az évek óta növekedést mutató tendencia. A szeptember 8-ai állapotot tükröző beszámoló alapján az ismét „első helyezett” Magyar Katolikus Egyháznak 586 874-en ajánlották fel a tavalyi év után befizetett szja egy százalékát, míg 2013-ban ezt – a decemberi NAV-közlés szerint – 661 365-en, 2012-ben 612 607-en tették meg. Hasonló a helyzet a Magyarországi Református Egyház esetében: tavaly 210 937 volt a felajánlók száma, az evangélikus egyháznak pedig a 2013-as 62 110 fő után az idei bevallásokkal 56 836-an adtak felajánlást. Nőtt viszont a Hit Gyülekezetét támogatók száma. A Németh Sándor vezette felekezet számára az idén 30 606-an ajánlották fel adójuk egy százalékát, tavaly még csak 28 545-en.

A Nyugatijelen.com Hitből és összefogásból épült magyarságbástya címmel számol be arról, hogy hétfőn a tizedik tanévnyitót tartották a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumban. A dévai magyar iskola létében, megerősödésében jelentős szerepet vállalt a dévai Szent Ferenc Alapítvány is. Böjte Csaba atya a tizedik tanévnyitón Szent István királyra irányította az ünneplő közösség figyelmét. Kifejtette: „Első nagy királyunk minden egyéb foglalatossága mellett nagy figyelmet fordított fia, Szent Imre nevelésére. Nem csupán saját intelmeit fogalmazta meg számára, de Gellért püspök személyében olyan nevelőt keresett, akire rábízhatta fia lelki-szellemi formálását. Az idei tanév első házi feladataként megkérhetnénk a szülőket, hogy fogalmazzák meg, és írják le gyermekeiknek szánt intelmeiket. A pedagógusokat pedig Szent Istvánhoz hasonlóan, jó szülőként arra kérnénk: úgy neveljék, oktassák gyermekeinket, hogy majdan mindannyian a mennyek országában találkozhassunk” – fogalmazott Böjte Csaba atya Isten áldását kérve a tanévre, a pedagógusok, szülők, diákok munkájára, törekvéseire.

Bodnár Dániel/Magyar Kurír