Napi sajtószemle

– 2014. szeptember 23., kedd | 10:15

A szeptember 23-i lapok szemléje

A Népszabadságban (13.o.) Pócs Balázs Imádkoznak a vasárnapokért című, athéni tudósítása szerint nem kérnek a vasárnapi nyitva tartásból a görögországi kereskedők. Bíróságon támadták meg az EU-IMF páros által rájuk kényszerített intézkedést, amelyet így fel is függesztettek. A tudósító kiemeli, hogy Görögországban az egyház mindig is ellenezte a vasárnapi munkát. Szerafim pireuszi ortodox püspök arra figyelmeztetett, hogy „minden parlamenti képviselő, aki ezt támogatta, Isten törvénye ellen vét”. Az egyház szerint ugyanis az 1908-ban bevezetett vasárnapi munkaszünetet a pihenés mellett vallásgyakorlással kell tölteni.

A Magyar Hírlap (A Khorsan veszélyesebb… 1.,6.o.) és a Magyar Nemzet (Menekülő… 1.,14.o.) beszámolói szerint a 130 ezret is meghaladhatja az Iszlám Állam (IÁ) milicistái elől menekülő szíriai kurdok száma, miután Törökország a határnyitás mellett döntött. Közben a terrorszervezet hivatalos szóvivője, Abu Mohamed el-Adnáni tegnap megjelent szónoklatában felszólította világszerte élő híveit, hogy lefejezésekkel és merényletekkel tegyék pokollá „az ellenséges társadalmak életét”. Elemzők szerint az IÁ jelenleg a világ leggazdagabb terrorszervezete, ugyanis mintegy kétmillió dollárt keres az általa elfoglalt területeken kitermelt kőolajból. A Magyar Hírlap beszámolója felhívja a figyelmet: miközben az egész világ az IÁ dzsihádista csoport által irányított megfélemlítő propagandára figyel, az amerikai hírszerzés szerint egy kevésbé ismert terrorszervezet, amely a szíriai polgárháború „hamvaiból” fejlődött ki, sokkal nagyobb közvetlen fenyegetést jelenthet Európára és az Egyesült Államokra egyaránt. Az eddig ismeretlen, magát Khorsannak nevező szélsőséges szervezet úgynevezett láthatatlan bombákkal láthatja el az amerikai vagy európai születésű dzsihadistákat. A szervezet főként olyan muzulmán fegyvereseket toboroz, akik rendelkeznek amerikai vagy európai útlevéllel.

A Magyar Hírlap (Kolozsvárra látogat… 5.o.) beharangozza, hogy Orbán Viktor miniszterelnök avatja fel a jövő héten csütörtökön, október 2-án Kolozsváron a Református Kollégium új épületét. A kollégiumban tanévkezdéskor indult el a magyar nyelvű szakoktatás. A református egyháznak 2013-ban visszaszolgáltatott ingatlan korszerűsítéséhez, átalakításához Budapest jelentős összeggel járult hozzá.

A Frissújság.ro Családi nap a görögkatolikusoknál címmel számol be arról, hogy a szatmárnémeti Szent Miklós görögkatolikus parókia a 2014/15-ös iskolai év megnyitója alkalmából nyílt napot szervezett tegnap. A rendezvény két részből állt: az egyik a délelőtti tanévkezdő szentliturgia volt, melyre nagyon sokan eljöttek. A templomban id. Pallai Béla parókus köszöntötte a diákokat, az óvodásokat és természetesen a pedagógusokat és nevelőket is. Majd megáldotta őket, erőt, egészséget, szorgalmat kívánva mindenkinek az új tanévre. A vasárnap második felében az altemplomban folytatódtak a programok. A kiscsoportos beszélgetéseket közös ebéd követte, majd csoportfoglalkozásra került sor: családfakészítésre is lehetőség adódott, de sokan beneveztek a „Ki a család szakácsa?” címmel meghirdetett receptversenyre is. A Ki mit tud? vetélkedőt is nagy érdeklődés övezte, de az elmaradhatatlan tombolajáték is tartogatott meglepetéseket. Az egyházközség tagjai számára ez egy kivételes nap volt, amikor alkalom adódott az ismerkedésre, kötetlen beszélgetésre.

Bodnár Dániel/Magyar Kurír