Napi sajtószemle

– 2014. október 2., csütörtök | 11:50

Az október 2-i lapok szemléje

A Magyar Nemzet (14. o.) Nobel-békedíjra esélyes a pápa című beszámolója szerint a legnagyobb fogadóirodáknál Ferenc pápa számít a legesélyesebbnek az idei Nobel-békedíjra. A William Hill, amennyiben a Szentatya kapná a kitüntetést, kétszeres pénzt fizet. Hatszoros oddsszal a második Denis Mukwege, az a kongói orvos, aki a fegyveres konfliktusban nemi erőszakot elszenvedő nők számára nyitott kórházat, a harmadik pedig Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár nyolcszoros szorzóval.

A Heti Válaszban („A jóság hiánycikk” 22–25. o.) Müller Péter író nyilatkozik, aki elmondta: Ferenc pápából „sugárzik valami, amit ma a legfontosabbnak tartok: a jóság. Nem egy nagy teológus, hanem egy jó ember szól hozzád, ezt tévedhetetlenül megmondja mindegyikünk szíve. Több előadást tartottam Böjte Csabával vagy Pál Feri atyával, aki nagy pszichológiai tudással képes megszólítani a nem hívőket is. Ahhoz persze, hogy valaki ezt tegye, forró drót kell a benne élő Istenhez; e nélkül nem működik.” Müller Péter elmondta azt is, miért nem foglalkozik politikával: azért, mert a politikus azt hirdeti: „ha átalakítom a társadalmat, azzal harmóniát teremtek a lelkemben. Így működött a kommunizmus, a fasizmus, de így működik a demokrácia is – holott a nagy változások mind belülről fakadnak. Ha például Saul csak úgy érdeklődésből kezdi figyelni, milyen különös dolgokat beszélnek Krisztus követői, abból nem lett volna kereszténység. Azzal viszont, hogy legbelső valójában villámcsapásként érte Isten üzenete, s lelke átélte a nagy megfordulást, a metanoiát, megváltoztatta a világ történelmét.”

A Magyar Hírlap (Áder… 5. o.) beszámol arról, hogy a fatimai Mária-zarándokhelyre látogatott Áder János kedden. A köztársasági elnök – felesége, Herczegh Anita társaságában – felkereste a magyar kálváriának nevezett keresztutat is.

A Székelyhon.ro Keddenként várják az adakozókat címmel adja hírül, hogy a Lorántffy Zsuzsanna Kulturális Egyesület adománygyűjtést szervez Pál atya Szent Erzsébet Otthonban lakó pártfogoltjai számára: az otthonban 34 gyermek lakik. A segíteni vágyók minden kedd délután 4–5 óra között 1–20 éveseknek való ruhaneműt, tartós élelmiszert, illetve pénzadományt vihetnek az egyesület Rózsák tere 5. szám alatti székhelyére. „Egyesületünk évek óta rendszeresen gyűjt ruha- és élelmiszer-adományokat Pál atya gyerekeinek” – mondta az egyesület elnöke, Náznán Olga. Hozzátette: a két marosvásárhelyi és a sárpataki otthonokban nagy gondot jelent a mosógépek és a mosogatógépek hiánya, és ezúttal ezek megvásárlására pénzadományokat is elfogadnak. „Természetesen, ha valaki használt, de működőképes mosó- vagy mosogatógépet ajánl fel, azt is szívesen fogadjuk” – közölte Náznán Olga. Az egyesület tagjai nemcsak gyűjtést szerveznek, hanem foglalkoznak is a gyerekekkel:  Sárpatakon húsvétkor közös tojásfestést szerveznek, de olyan dolgokra is meg szeretnék tanítani a lányokat, mint egy gomb felvarrása, egy szoknya bevevése, e célból pedig  egy varrógépet is felajánlanak Pál atyáéknak. Az adományokat folyamatosan várják keddenként az egyesület székhelyére, ám a hideg idő, a fagy beálltával előbb telefonon kell egyeztetni. Az egyesület a ruha- és élelmiszer-adományokat, tisztítószereket folyamatosan, három-négy hetente szállítja az otthonokba. Náznán Olga szerint a vásárhelyiek fogékonyak a felhívásra, szívesen visznek tartós élelmiszert, ruhát, pénzadományokat viszont ritkábban.

Az érdeklődők bővebb tájékoztatásért hívják a 0743-694 811-es, a 0745-359 111-es, illetve a 0746-095 590-es telefonszámot.

A Magyar Hírlap (Harmincéves… 2. o.) és a Magyar Nemzet (Egyházi misszió… 2. o.) is tudósít arról, hogy jubileumi konferenciát rendezett a Magyarországi Református Egyház abból az alkalomból, hogy harmincéves lett a Kallódó Ifjúságot Mentő Missziója. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere elmondta: a misszió munkája ember- és egyben életmentés, hiszen az ember nem kizárólag biológiai létezésre született. „Az életmentéshez profizmus szükséges, de pusztán az kevés, kell hozzá hiten alapuló lelkiség, emberiesség is, vagyis maga az ember. Az ember soha nem tűnhet el a középpontból.”

Bodnár Dániel/Magyar Kurír