Napi sajtószemle

– 2014. október 15., szerda | 12:03

Az október 15-i lapok szemléje

A Magyar Hírlap (5. o.) Félreértelmezett szinódus címmel közli, hogy a püspökök gyűlésének főtitkársága tegnap közleményt adott ki: „A széles nemzetközi sajtóvisszhangot kiváltó, Erdő Péter bíboros által felolvasott szinódusi jelentés a püspöki tanácskozás eddigi felszólalásait összegezte, és nem végleges döntéseket fogalmazott meg.”

A Népszabadságban (9. o.) Czene Gábor Meghökkentő mentalitás címmel ugyancsak kiemeli a fentieket. A cikkíró megállapítja: „A mozaikot tehát nem könnyű összerakni. Egyfelől a nyitott és empatikus hangnem, másik oldalról a kategorikus elutasítás. A katolikus egyház mintha azt keresgélné, hol az a határ, ameddig hitelvei feladása nélkül elmehet. Ingoványos a talaj, valószínűleg ebből is fakad a sok félreértés és félreértelmezés.” Czene megemlíti, hogy a szinóduson Ferenc pápa is megjelent. „Erdő bíboros jellemzése szerint roppant kedves és közvetlen személyiség. Nem bevonul, hanem bejön a terembe. Együtt kávézik a szünetben a tanácskozás résztvevőivel, közvetlen mindenkivel. Ami pedig a magukat kereszténynek nevező magyar politikusok számára különösképpen meghökkentő lehet: kíváncsi mások véleményére.”

A Magyar Nemzet (A média… 4. o.) beszámolója szerint a fiatalok és a média kapcsolata, a szenvedélybetegségek, a házasság és a család volt a témája annak a konferenciának, amelyet a Média a Családért Alapítvány és a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Családteológiai Intézete szervezett szülőknek, pedagógusoknak és fiataloknak. Aczél Petra, a Budapesti Corvinus Egyetem docense nyitóelőadásában elmondta: a fiatal lányokat a média már gyermekkorban prostituálja, amikor például a Barbie magazint olvassák, amit felvált a tinédzsereket célzó Cosmo, majd végül ott van a világ nőjét bemutató Cosmopolitan. „Ezekben a lapokban nincsenek ráncok, idősek, csak fogyókúra. A lényeg az, hogy maradjunk fiatalok… A 43 évesnél idősebb korosztály itt láthatatlan. A család ábrázolása sem a klasszikus modellt követi, s rendszerint kétféle. Vagy tökéletes, problémamentes; ez főként a reklámokban látható, vagy botrányoktól duzzadó.”

A Frissújság.ro Gyújts gyertyát a szegény családokért! címmel adja hírül, hogy október 17-én 17 órától Románia több mint harminc településén fénylenek fel a szolidaritás és remény lángjai. A romániai karitász-szervezetek által minden évben megrendezett „Egymillió csillag” nevet viselő szolidaritási akcióra Szatmárnémetiben immár hatodik alkalommal kerül sor. A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet 2009 óta vesz részt az akcióban, melynek során évről évre szeretné felhívni a figyelmet a szolidaritás fontosságára. Azóta minden év őszén több száz gyertya fénye világít Szatmár megye több településén az együttérzés, a hit és a remény erősítése érdekében. Idén a szervezet négy helyszínen rendezi meg az eseményt: Szatmárnémetiben, az újközpontban, a Corneliu Coposu sétányon, Nagykárolyban a román katona emlékművénél, Nagybányán a Revoluției téren és Máramarosszigeten, a Corneliu Coposu sétányon. Ebben az évben, „A családok éve” lévén, a szervezet ezen tevékenységével is a rászoruló családokon kíván segíteni. A rászorulókat bárki támogathatja a helyszínen adomány fejében megváltott gyertyák által. Ugyanakkor további adományozásra van lehetőség az eseményre szervezett program ideje alatt is. A résztvevőknek idén is egy hangulatos estében lesz részük, ugyanis ez alkalommal a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet erdődi önkénteseinek együttese, a The Big Band, illetve a Szatmárnémeti Művészeti Iskola diákjainak énekes előadása és Jánosi Csaba zenéje által válik kulturális élménnyé is a rendezvény.

Bodnár Dániel/Magyar Kurír