Napi sajtószemle

– 2014. november 24., hétfő | 11:45

A november 24-i lapok szemléje

A Magyar Hírlapban (3. o.) Faggyas Sándor A pápa látogatása címmel figyelmeztet: ha valakik netán valamiféle „fordított Canossa-járást” várnak Ferenc pápa holnapi strasbourgi látogatásától, „alighanem úgy járnak, mint ama bizonyos éhes kucu, amelyik makkal álmodott – aztán felébredt, és úgy maradt. A katolikus egyházfő ugyanis nem vezekelni, pláne nem meghunyászkodni megy az Európai Parlamentbe, hanem feltehetően a maga közvetlen, egyenes, határozott módján figyelmeztetni és inteni fogja az európai választópolgárok felhatalmazásából ott ülő képviselőket arra, hogy mi a kötelességük.” A cikk szerzője emlékeztet rá: 1988-ban az első pápaként Strasbourgba látogató II. János Pál a következő missziós területeket jelölte meg az egyesült Európa számára: „a teremtett világ megőrzése, szolidaritás a szegényekkel, bevándorlókkal és menekültekkel, valamint az emberről alkotott átfogó nézetek megújítása”. Faggyas leszögezi: ezek a témák ma még fontosabbak és sürgetőbbek, és mint Ferenc pápa hangsúlyozta a napokban: választ kell adni arra a mély lelki válságra, amely uralja és megosztja az Európában élőket. A Szentatya úgy fogalmazott: „Európa nem találja identitását és misszióját, miközben Istenre szomjazik.” A cikkíró szerint az Európai Parlament jelenlegi képviselői valószínűleg nem ismerik az alapító atyák örökségét, így Robert Schuman szavait sem: „A demokrácia a kereszténység nagy eszméinek, erkölcsi alapelveinek és több mint egy évezreden át formált kultúrájának köszönheti a létét.” Suchman meggyőződése volt, hogy „a demokrácia vagy keresztény lesz, vagy nem is lesz. Egy keresztényellenes demokrácia olyan karikatúra lesz, amely zsarnokságba vagy anarchiába süllyed.” Faggyas úgy véli, az EU mai, befolyásos képviselői rég elszakadtak az európai gyökerektől, a zsidó-keresztény spirituális és kulturális örökségtől. Ferenc pápa valószínűleg felszólal holnap Strasbourgban, „[s] ha ennek eredményeként a 751 EP-lépviselő között csak egy »elveszett juh« is megkerül, a »jó pásztor« követe, a pápa már nem ment hiába.”

A Frissújság.ro Igazi esemény volt a nyitott templomok estéje című beszámolója szerint a tervezettnél több templom kapcsolódott be a Szatmári Római Katolikus Egyházmegyében első alkalommal megrendezett nyitott templomok estéje programba november 21-én, pénteken. Számos helyen tapasztalhatták a hívek, járókelők, hogy este hét után is nyitva áll a templom kapuja, bárki betérhetett imádkozni, keresni a csendben Istent és önmagát. Több helyen igyekeztek még színesebbé tenni az alkalmat, élményt, ismereteket adva az érdeklődőknek. Így a szatmárnémeti székesegyházban templombemutatás, komolyzenei műsor – Budean-Mihai Judit, illetve férje, Marius és fiuk, Dávid orgona- és csellójátékkal gyönyörködtették a jelenlevőket – és közös vesperás is volt, Scheitli Erik kántor orgonajátéka vezette be az elmélkedést, majd a Szentírást olvasták. Ugyanígy a szatmárnémeti Kis Szent Teréz-templomban előbb a fiatalok énekeltek és imádkoztak, majd a családok, később pedig szentségimádás kezdődött. A kapujukat megnyitó templomok sehol nem voltak üresek, mindig be-betért valaki, hosszabb-rövidebb időre. Az este hívogatta az embereket, és ahogy az egyik résztvevő megjegyezte, különleges hangulattal ajándékozta meg a látogatókat: „Kicsit olyan, mint a nagy ünnepeken, a feltámadási vigílián vagy a karácsonyi éjféli misén, amikor izgalommal ülünk a padban, mert tudjuk, hogy valami fontos történik. És minden alkalommal így is van, amikor templomban vagyunk, amikor időt és lehetőséget adunk az Istennel való találkozásra, valóban fontos történik.” A nyitott templomok estéjét tervezik a jövőben is megszervezni a Szatmári Egyházmegye templomaiban.

A Székelyhon.ro (Könyvbemutató… ) beszámol arról, hogy négy új kiadványt mutattak be múlt csütörtökön a marosszentgyörgyi római katolikus plébánia tanácstermében. A találkozón Kedei Zoltán Megtépázott álmodozás – rajzok és vallomások; Bölöni Domokos Mosolygó kis pöttyös, szovátai pisztráng – karcolatok, novellák, illetve Szélrózsa kankalin – mondatok az életemről; valamint Székely Szabó Zoltán Végtelen farsang… és egyéb politikai szatírák (1989–2014) című könyvét mutatták be, a szerzők közreműködésével. A rendezvényt az est házigazdájaként Baricz Lajos plébános-költő nyitotta meg, üdvözölve a megjelent közönséget és a szerzőket, majd közös éneklésre és imádságra került sor. „Ilyen este még nem volt. Zsúfolódik a műveltség Marosszentgyörgyön” – mondta a plébános, utalva arra, hogy a délután folyamán került sor Szilágyi Csíki Andrea marosszentgyörgyi tanárnő Rímes, hímes gondolatok című gyermekverskötetének bemutatására is a kultúrotthonban.

Bodnár Dániel/Magyar Kurír