Napi sajtószemle

– 2014. december 22., hétfő | 11:41

A december 22-i lapok szemléje

A Népszabadság (Ferenc… 8. o.), a Magyar Hírlap (Karácsony… 8. o.), a Magyar Nemzet (Pápai üzenet…), a Maszol.ro (A béke…) és az Újszó.com (Ferenc pápa…) cikke kiemeli: a karácsony üzenetéről beszélt Ferenc pápa advent negyedik vasárnapján: azt kívánta, hogy az idei „valóban keresztény karácsony legyen, szabad minden világiasságtól.”

A Székelyhon.ro Kigyúlt a negyedik gyertya fénye címmel tudósít arról, hogy az ünnepi várakozás végéhez közeledve advent negyedik vasárnapján is szép számban vettek részt a közös gyertyagyújtási ünnepségen Csíkszereda központjában. Darvas-Kozma József római katolikus esperes-plébános a kölcsönös szeretet gyakorlására kérte a hallgatóságot. Míg advent első három vasárnapja a készület ideje, a negyedik a várakozásé és a vendégfogadásé. Az ünnepi előkészületek közepette nagy a sürgés-forgás, de ez ne vonja el figyelmünket az ünnep igazi lényegéről, a szeretetről és a hitről – fogalmazott a pápai káplán. Hozzátette: „Törekedjünk arra, hogy a békénket, a türelmünket és a szeretetet megőrizzük. Így lesz békés, és boldog karácsonyunk. Azért jött Jézus, hogy ezt a szeretetet megéreztesse velünk.” Szatmári Szilárd református lelkész az elmúlt négy hét fontosságáról elmélkedett. „Ez a négy hét számunkra egy áldásos előkészületnek volt az időszaka. Adja Isten, hogy elmondhassuk, készen állunk, és az ősi keresztényekkel kérjük: Jöjj el, Uram, Jézus!”

A Magyar Nemzet (Gyermekek… 1., 4. o.) beszámolója szerint több ezer adományozó járult hozzá, hogy boldogan teljen azoknak a gyermekeknek a karácsonya, akik Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványának otthonaiban élnek. A hét végén tartották az alapítvány parajdi angyalváró ünnepségét, amelyen részt vett Áder János államfő felesége, Herczegh Anita is. A magyar Parlamentben pedig nyolcszáz hátrányos helyzetű gyermeket látott vendégül Kövér László házelnök a gyermekkarácsonyon.

A Nyugatijelen.com Az ember érzi, min van áldás címmel közöl hosszabb interjút a35 éves Magyar Károly hivatásos katonával, aki a magyarországi Tolna megyéből, Pálfa községből indult útnak december 9-én gyalog Déváig, hogy karácsonyra adományt vigyen a Szent Ferenc Alapítvány otthonában élő gyermekeknek. Elmondta: „Úgy döntöttem, hogy gyűjtést szervezek Böjte Csaba gyermekei részére. Az első gondolatom az volt: szeretnék karácsonyozni valahol, egy olyan közösségben, ahol érzem az igazi, őszinte szeretetet. Úgy gondoltam, hogy erre a gyerekek és Böjte Csaba testvér környezete a legmegfelelőbb. Azért is született ez a döntés, mert nekem nincs családom…”

A Népszabadságban (9. o.) Ónody-Molnár Dóra Az egyházak hallgatnak címmel rámutat: komoly feltűnést keltett a közelmúltban, hogy Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke bírálta a kormányt. A cikkíró azonban kifogásolja, hogy az utóbbi években a történelmi egyházak hallgattak, pedig 2010 óta nőtt a szegénység, és az oktatás átalakítása is „hidegvérrel elkövetett szegényellenes merénylet”. Most sem a megnyomorítottak védelmében, a kirekesztés ellen emeltek szót, hanem azért fejezték ki csalódottságukat, „mert a hátuk mögött dolgoztak ki egy törvényt…, valamint elmondták, hogy több pénz járna nekik. Ennyi.” A cikk szerzője elismeri, hogy az egyházak „számos porgrammal segítik a szegényeket a terepen. Csendben, titkokban, tettekkel. Az általuk kimondott hangos szó azonban elérhetné azt is, hogy kevesebb tettre legyen szükség. Többet érne ma egy megfúrt szegényellenes törvény, mint holnap tíz karitatív misszió.”

Bodnár Dániel/Magyar Kurír