Napi sajtószemle

– 2015. január 27., kedd | 12:57

A január 27-i lapok szemléje

A Népszabadság (4. o.) Poligráf című rovatában emlékeztet rá: Beer Miklós váci megyéspüspök egyetért azzal a kormánypárti elképzeléssel, hogy alkossanak külön törvényt a vallásgyalázás büntetéséről és a vallási szimbólumok védelméről. A lap internetes olvasóinak 79 százaléka szerint nincs szükség ilyen törvényre, míg 21 százalékuk egyetért a felvetéssel.

Az Újszó.com Folyamatos imahét a népszavazásért címmel adja hírül, hogya felvidékiNyitrán egy héten át napi huszonnégy órában fognak imádkozni a február 7-ei népszavazás sikeréért. Vasárnap, február 1-jén Viliam Judák nyitrai püspök celebrál ünnepi szentmisét a šindolkai kolostorban, melynek kápolnájában ezt követően veszi kezdetét az imahét. Az imahétbe a város összes plébániája bekapcsolódik. A hírportál emlékeztet rá: február 7-én, a Szövetség a Családért kezdeményezésére népszavazást írt ki Andrej Kiska köztársasági elnök. A referendum során három kérdésben lehet véleményt nyilvánítani: 1. Egyetért-e azzal, hogy házasságnak csak egy férfi és egy nő kapcsolatát lehessen nevezni? 2. Egyetért-e azzal, hogy a homoszexuális kapcsolatban élő párok ne fogadhassanak örökbe gyereket? 3. Egyetért-e azzal, hogy a szülők beleszólhassanak gyermekük tanulmányaiba olyan érzékeny területeken, mint az eutanázia vagy a szexuális nevelés?

A Magyar Hírlapban (7. o.) Czakó Gábor Asszimiláció, de mihez? címmel megjelent cikkében leszögezi: „Európa, a kereszténység első otthona, önmaga ellen fordult. Az utóbbi félezer évben számtalan vallás- és családüldöző eszmét, mozgalmat talált ki, amelyeket rettenetes vérfürdők és szellemi elsötétítések kíséretében rendszeresen önmagára szabadított. Elég talán a kommunizmust, a nácizmust, a kapitalizmust, azaz a pénzizmust említeni. »A kapitalizmus, a legjobb fogamzásgátló« jóvoltából megszületett a világtörténet legsilányabb embere, a fogyasztói hülye, az Istentől és embertől való elfordulás démona, aki az uborka görbületénél vagy a baromfiak helyi igényénél magasabb értéket elképzelni sem tud.” A cikkíró szerint mindezt látva egy fiatal arabnak nehéz lenne azonosságot vállalnia és úgymond asszimilálódnia az erkölcsileg és szellemileg teljesen kiüresedett és szétesett Európához.

A Magyar Hírlap (Többlet… 3. o.) és a Magyar Nemzet (Balog… 2. o.) Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét idézi, aki szerint nem azzal van baj, ha egy iskolába csak roma gyerekek járnak, hanem azzal, ha ott nem kapják meg a megfelelő színvonalú oktatást. A tárcavezető kijelentette: az év végén elfogadott köznevelési törvénymódosításból csak nagy rosszindulattal olvasható ki a szegregáció legitimálása. A készülő kormányrendelet éppen azt célozza majd, hogy egyházi vagy nemzetiségi fenntartás mögé bújva se lehessen valakit hátrányos helyzetben tartani, ellenben kötelező legyen őt hozzájuttatni egy bizonyos többlethez. Pontosan meghatározzák majd, hogy milyen pedagógiai pluszszolgáltatásokat kell nyújtani ilyen esetekben – mondta Balog Zoltán. A szegregáció miatt elmarasztalt görögkatolikus fenntartású nyíregyházi Huszár-telepi iskoláról a miniszter kifejtette: csak azért bezárni, mert egy romatelep közepén van, szerinte ostobaság, és sérti azoknak a szülőknek az alapjogait, akik oda akarják járatni a gyerekeiket.

Az Erdon.ro (Takarítói… ) közli, hogy tegnap európai uniós támogatással takarítói képzést indított a nagyváradi Caritas Catolica. Az érintettek sajtótájékoztatón ismertették a részleteket.

 
Bodnár Dániel/Magyar Kurír