Napi sajtószemle

– 2015. január 29., csütörtök | 12:02

A január 29-i lapok szemléje

A Magyar Hírlap (Orbán Viktor… 3. o.) közli, hogy levélben gratulált Szabó István református püspöknek a miniszterelnök abból az alkalomból, hogy a budapesti Ráday utcai református székházban tartott közgyűlésen megerősítették munkakörében a decemberben újraválasztott egyházi vezetők. Így harmadik hatéves ciklusát kezdte meg a Dunamelléki Református Egyházkerület élén.

A Heti Válaszban (17–19.o.) Szőnyi Szilárd Isten nevét hiába ne vedd? címmel idézi Rogán Antalt, a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjét, aki a közelmúltban közölte: „A Charlie Hebdo léte rámutat arra, hogy törvénnyel kell büntetni a vallási jelképek megsértését.” A cikk szerzője rámutat: a felvetés a kormányt is megosztja, baloldali és liberális ellenzők pedig a szólásszabadságot féltik. Pedig a gyűlöletbeszéd korlátozásakor ugyanígy érveltek, s a hazai újságírók etikai kódexe még a sértegetést is tiltja.

Ugyancsak a Heti Válaszban (40.o.) Baritz Sarolta Laura Kiút az alagútból? címmel figyelmeztet: a monetáris politika csupán teret teremt az emberi aktusoknak, melyeket befolyásolni is tud, de az egyén végső döntése szuverén. „Ezért van szükség a külső gazdaságpolitikákon kívül az egyén belső motivációinak és identitásának nevelésére is. Ehhez a neveléshez egy gazdaságpolitikai döntés is hozzájárulhat, amennyiben ennek motivációja és célja az emberek, a közösség javát és az erkölcsi szempontokat is magába foglalja.” A Domonkos-rendi szerzetesnő kifejti: „Ezek az intézkedések építőkövek a recesszió alagútjából kivezető úton. Ilyen kövek hazánkban is megjelennek (például a családvédelmi intézkedések tervezete, a devizahitelek forintosítása, mellyel hétszázmilliárd forintnyi tartozásemelkedést úsztunk meg, a fair bankok megmentése), kézzelfogható eredményeket hoznak az adósságcsökkentés, a gazdasági stabilitás, a külső egyensúly elérésének terén. A cél az ilyen jellegű gazdaságpolitikai, szervezeti szintű döntések meghozatalának növelése, ami stabilizálná, értékelvű tartalommal töltené meg a külső közgazdasági eszközök működését.”

A Nyugatijelen.com „Hogy egyek legyenek, ahogy mi egyek vagyunk” címmel – az idézet János evangéliumából való (17,20–26)  – adja hírül, hogy a Humanitas Egyesület és a Hit és Fény Nemzetközi Lelkiségi Mozgalom pécskai Hajnalcsillag csoportja vasárnap megkezdte ez évi tevékenységét. Terveik szerint idén több szabadtéri közösségi programot is szerveznek a sérült gyermekek számára. Az egyesület fontosnak tartja a társadalom felé való nyitottságot, ezzel is elősegítve a gyermekek, a fiatalok elfogadtatását, integrálását, értékeiknek a bemutatását. Hajas Erzsébet csoportfelelős rámutatott: a Hit és Fény Chartája nagyon tisztán fogalmaz e témában: „A Hit és Fény szerint a gyenge, fogyatékos személyek a közösség forrásává tudnak válni minden egyes egyházban és a különböző egyházak, nemzetek között is” (Charta 1.5). Ők, a legkisebbek és leggyengébbek azok, akiket Isten kiválasztott arra, hogy összezavarják a bölcseket és erőseket. „Ennek minden egyes közösségünkben jelnek kell lennie az emberek számára, egy erőn és haszonelven alapuló társadalomban” – mondta Hajas Erzsébet, emlékeztetve a Charta II. fejezetének 2. pontjára: „A fogyatékkal élő személyek talán nem hatékonyak vagy eredményesek a társadalom értékrendjének tükrében; de a szép és gyengédség területén példát mutatnak, és ez az emberi lét lényege.”


Bodnár Dániel/Magyar Kurír