Napi sajtószemle

– 2015. március 2., hétfő | 11:49

A március 2-ai lapok szemléje

Az Erdon.ro Vatikáni költekezésről és hatalmi vitákról írt az olasz sajtó című beszámolója szerint méltatlannak és gyalázatosnak nevezte Federico Lombardi szentszéki szóvivő a L’Espresso olasz balközép hetilap pénteki számában megjelent írást, amely dokumentumok alapján az állította: a Vatikán által meghirdetett pénzügyi reformok hátterében költekezés és a bíborosok közötti hatalmi harc folyik.

A Magyar Hírlap (Katolikusok gyorssegélye… 6. o.) és a Magyar Nemzet (Jajkiáltás… Gyűjtés… 2. o.) beszámol arról, hogy tízmillió forint értékű gyorssegélyt küld Kárpátaljára a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) a nehéz helyzetben lévő családok és egyedülálló idős emberek megsegítésére (Lásd tegnapi, március 1-jei híradásunkat Gyorssegély Kárpátalja megsegítésére címmel – a szerk.)

A Magyar Nemzet és a Kárpátinfo.net közli azt is, hogy segítséget kér az ukrajnai háború miatt kétségbeejtő anyagi helyzetbe került kárpátaljai magyaroknak a Család és Élet civil szervezet egyik vezetője. Popovicsné Palojtay Márta arra kéri az anyaországi magyarokat: ha lehetőségük van rá, támogassák őket. Elmondta: sok olyan család él Kárpátalján, amelyen segítene, ha valamilyen távmunkát kapna Magyarországról, bármit, amit számítógépen lehet végezni. Akár havi 40-50 ezer forint fizetés is nagyon sokat jelentene. S persze sokat lehet segíteni adományokkal is. Pénzt a Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítvány számlájára lehet utalni: 11991102–02119070–00000000. A megjegyzésbe kérik feltüntetni: A rászoruló családoknak. A segítség megszervezését vállalta a Beregszászi Máltai Szeretetszolgálat is, náluk a következő e-mail címen lehet érdeklődni: malta@bereh.net.ua. Tárgyi adományokat nem tudnak elfogadni.

A Maszol.ro Túszokat engedett el az Iszlám Állam címmel az amerikai CNN-re hivatkozva ad hírt arról, hogy legalább húsz asszír keresztényt engedett szabadon Szíria északi részén az Iszlám Állam.  Az információ Rami Abdelrahmantól, egy londoni székhelyű emberi jogi szervezet vezetőjétől származik – maga Abdelrahman a Szíriában működő aktivistahálózattól szerezte a hírt.

A Krónika.ro Mártírtelepülések a Körös-völgyben címmel közli, hogy a Bihar megyei szenátus jogi bizottsága rábólintott arra az RMDSZ-kezdeményezésre, amely alapján két települést, az egymással szomszédos Köröstárkányt és Kisnyégerfalvát mártírtelepüléssé nyilvánítják. A törvénytervezetet előterjesztő Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei ügyvezető elnöke a Krónikának elmondta: ezek után várhatóan a szenátus is jóváhagyja „a történelmi korrekciónak szánt javaslatot”, és ez „pozitív jelzés lehet a döntő testületnek számító képviselőház tagjai számára is”. Hozzátette: a javaslatot tavaly április végén, épp a román csapatok bevonulásának 95. évfordulója alkalmával terjesztette elő. Ismert ugyanis, hogy ezen a Fekete-Körös völgyi magyar szórványvidéken tragikus események történtek akkoriban. A törvénytervezet indoklása felidézi: 1919. április 19-én nagyszombaton a tárkányiakat a falu református temploma előtti térre hívták azzal az indokkal, hogy ott tájékoztatják őket a megváltozott politikai helyzet közéleti hatásairól. Amikor azonban a lakosság összegyűlt, a férfiakat külön csoportba terelték, és lemészárolták őket. A megfélemlítésnek szánt akcióban kilencvenegy ártatlan civil veszítette életét. Ezt követően a kisnyégerfalvi lakosok egy részét rendelték a templom elé az áldozatokat elhantolni, de a tárkányiakhoz hasonlóan őket is lemészárolták. A tragikus eseményeket fosztogatás követte, kétszáznégy gyermek árván, harminchárom nő pedig özvegyen maradt. 1999-ben emlékművet állítottak Köröstárkányban az áldozatok tiszteletére.

A Magyar Nemzet (Harang… 2. o.) néhány sorban beszámol arról, hogy tegnap Erdő Péter bíboros megáldotta a Magyarok Nagyasszonya sziklatemplomban a harangot, amely hatvan év után szólalhat meg újra (Lásd tegnapi, március 1-jei tudósításunkat Erdő Péter áldotta meg a Sziklatemplom új harangját címmel – a szerk.).

A Magyar Hírlap (Felszentelték… 2. o.) hírül adja, hogy tegnap Pápai Lajos győri megyéspüspök felszentelte a soproni Árpád-házi Szent Margit-templomot (Lásd tegnapi, március 1-jei beszámolónkat Pápai Lajos felszentelte Sopron új templomát címmel – a szerk.).


Bodnár Dániel/Magyar Kurír