Napi sajtószemle

– 2015. március 6., péntek | 11:30

A március 6-i lapok szemléje

A Népszabadságban (10. o.) Vigh Szabolcs Ferenc pápa és a nyulak címmel reagál arra, hogy a közelmúltban Ferenc pápa a felelősségteljes családtervezésről manilai sajtókonferenciáján „bölcsen és szemléletesen a nyulakat hozta fel ellenpéldának, amelyeknél értelmes mérlegelés nem játszik szerepet”. A cikk szerzője Hollandiában élő katolikus teológus. Felidézi: Magyarországon a 2012-ben elhunyt Kopp Mária indította el 2009-ben a Népesedési Kerekasztal mozgalmat, és mint a témában jártas teológust, őt kérte fel, hogy szakértői összeállítást készítsen, ami végül a magatartáskutató halála miatt nem került nyilvánosságra. Vigh Szabolcs kiemeli: az egyházi tanítás lényege, hogy a férfi nemző aktusa felelős cselekedet gyümölcse legyen, mely a szeretetben és a kölcsönös önajándékozásban gyökerezik. A szerző kritikus véleménye, hogy ezt az egész embert átható önajándékozást nem lehet csupán a „hatékony spermaátadás” kizárásától függővé tenni. Karl Rahner jezsuita teológust idézi: „Az ember egy adott világban él, és az hat rá. De ez a világ változik. A változó világ miatt maga az ember is változik. Megváltozik tehát a megváltozott világ és a megváltozott ember közötti kapcsolat is. Az ember feladata, hogy ezt a fejlődést felismerje, és a fejlődés, a változás következményeit beépítse az életébe, más szóval erkölcsi eszméit, normáit e szerint fejlessze tovább.” Vigh szerint a hivatalos egyház idáig még nem jutott el. A cikkíró hangsúlyozza: a fogamzásgátlókra vonatkozó pápai tilalom nem tartozik a katolikus dogmák körébe. VI. Pál pápa 1968-ban megjelent, Humanae vitae kezdetű enciklikája megállapítja: „A szülői tisztség felelős gyakorlása magában foglalja, hogy a házastársak teljesen elismerjék kötelességüket Isten irányában és a társadalom irányában az értékek igazi rangsora szerint.” Ez pedig Vigh Szabolcs szerint azt jelenti, hogy a „házastársi és szülői kapcsolat gondozása előbbre való, mint a pirulára vagy óvszerre vonatkozó pápai tilalom betartása”. A teológus szerző úgy véli: az említett pápai enciklikában a családtervezés kivitelezéséről adott útmutatás olyan eszményi cél, aminek megvalósítása csakis az egyéni körülmények figyelembevételével lehetséges. Vagyis nagyon jó, ha valaki – Beer Miklós váci megyéspüspök szavaival élve – „felelősségteljes családtervezéssel, körültekintően dönti el, hogy mikor és hány gyereket vállal”, és azt időszakos megtartóztatással valósítja meg, „de ha egy házaspár adottságai miatt másféle lelkiismereti döntésre jut, az éppúgy jó. Ezzel elejét lehetne venni holmi káros összehasonlításnak, hogy ki a jobb, az, aki pirulát használ, vagy az, aki a naptárt követi. Sokak lelki nyugalmát lehetne ilyen irányú főpásztori eligazítással megerősíteni, visszaadni, mert a tekintélyt tisztelő átlagemberek nem erkölcstudományi boncolgatást, hanem egyszerű és közérthető megvilágítást várnak, ahogy ezt Ferenc pápa is tette”.

A Kárpátinfo.net Újabb vérfürdőt rendezett a Boko Haram címmel adja hírül, hogy március 3-án, kedden több tucat embert, köztük gyerekeket öltek meg a Boko Haram szélsőséges iszlamista szervezet fegyveresei Nigéria északkeleti részén. Az áldozatok száma 45–68 között lehet. A hírportál közli azt is, hogy közben az Iszlám Állam (IS) már az Egyesült Államokban is toboroz harcosokat.

A Magyar Hírlap (3. o.) Tízmillió gyorssegély Kárpátaljára, templomi gyűjtés március 15-én, a Magyar Nemzet (4., 8.o.) Több mint százezer hittanos címmel tudósít a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tavaszi ülését követő sajtótájékoztatóról (Lásd tegnapi, március 5-ei cikkünket Megtartotta tavaszi ülését a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia címmel – a szerk.)

A Magyar Nemzet (1., 4., 6. o.) Virtuális erőszaktól rettegnek címmel ismerteti az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet felmérésének eredményét, amelyet az iskolai erőszakról készítettek. Ebből kiderül: az egyházi iskolákban kevesebb diákot bántalmaznak, mint az államiakban.

A Magyar Hírlap (Közönségnap… 13. o.) hírül adja, hogy A globális etika kritikája címmel indít új tantárgyat a John Henry Newman Intézet, az egyedülálló kurzust nagyszabású közönségnap keretében mutatják be március 7-én, szombaton a fővárosi Syma Rendezvény- és Kongresszusi Központ C épületében. Fél tizenegy órai kezdettel Marguerite A. Peeters, a Lateráni Pápai Egyetem professzora, a Világiak Pápai Tanácsának szakértője tart előadást. Az általa jegyzett tanulmány adja az új tantárgy elnevezését, amelyet maga is oktat. A rendezvényt támogató Magyar Befektetési Vállalkozásfejlesztési Zrt. vezérigazgatója, Tián Pál a lapnak elmondta: „Helyre kell tenni a dolgokat, ennek megfelelő eszköze lehet az intézet, amely a keresztény értékek közvetítése mellett, Európában elsőként, bátran mert az említett címmel tantárgyat bevezetni.”


Bodnár Dániel/Magyar Kurír