Napi sajtószemle

– 2015. március 31., kedd | 11:30

A március 31-i lapok szemléje

A Frissújság.ro (A kereszt alatt… ) beszámolója szerint fiatalok és felnőttek is elmentek virágvasárnap este a szatmárnémeti Kálvária-templom udvarára, a püspökség ifjúsági irodája és az egyházmegye plébániáinak fiataljai által rendezett keresztúti ájtatosságra. A fiatalok este nyolc órától énekelve hordozták végig a keresztet a tizennégy stáción, mindegyiknél megállva elmélkedni és imádkozni. A különleges hangulatú keresztúti ájtatosság a nagyböjtöt átfogó imaórák zárását jelentette, a szenvedéstörténet átelmélkedésének végén Vass Loránd ifjúsági és ministráns lelkész köszönte meg a résztvevőknek a jelenlétet, és mondott hálát Jézus Krisztusnak: „Jézusunk, te megmutattad, hogy nekünk is szeretettel kell hordoznunk keresztünket. Megmutattad azt is, hogyan győzhetjük le szenvedésünket azáltal, hogy felajánljuk másokért. Vésd mélyen szívünkbe ezt a szent igazságot, hogy soha el ne felejtsük, juttasd eszünkbe a kísértések és szorongattatások idején. Köszönjük külön neked keresztutad tanításait, mélységeit, szomjas lélekkel szívtuk magunkba azokat, és befejezésül most csak egyet kérünk: maradj velünk és segíts, hogy mindig veled maradhassunk.”

A Székelyhon.ro Nagy sikerű szabadtéri misztériumjáték Marosvásárhelyen című tudósítása szerint zsúfolásig megtelt vasárnap délután a marosvásárhelyi Deus Providebit Tanulmányi Ház udvara, ahol  középiskolások és egyetemisták adták elő a passiót. A szabadtéri misztériumjátékot immár második alkalommal mutatták be a fiatalok, Tankó Levente irányításával. A főszervező a hírportálnak elmondta: Szentegyházán évekkel ezelőtt már bemutatták szabadtéri misztériumjátékként a passiót, Jézus szenvedéstörténetét, ő akkor részt vett ebben. Egyetemistaként Marosvásárhelyre kerülve fogalmazódott meg benne az ötlet, hogy jó lenne ezt itt  is megszervezni. „Tavaly első alkalommal mutattuk be a szenvedéstörténetet, elég kevés érdeklődő előtt, így idén nagyon hálásak vagyunk azoknak, akik eljöttek a virágvasárnapi alkalomra. A misztériumjátékban összesen ötvenkét fiatal vett részt, vannak közöttük középiskolások, egyetemisták, de olyanok is, akik már dolgoznak.”

Az Erdon.ro Lelkinap nagyböjti időutazással címmel adja hírül, hogy hétfőn lelkinapot rendeztek az elemisták számára a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban. Az előkészítő osztályosok nagyböjti időutazáson is részt vettek a Háló jóvoltából.  

Az intézményben hagyománynak számít, hogy minden tanévben két alkalommal lelki napokat szerveznek, a karácsonyi és a húsvéti ünnepek közeledtével. Ilyenkor római katolikus és református papok vendégeskednek a tanórákon, hogy közösen elmélkedjenek a diákokkal.

Szabó Ervin atya, a középiskola lelki vezetője elmondta: a kereszténység legnagyobb ünnepe a húsvét, hiszen Krisztus feltámadása reményt ad az egész világnak. Ahogy Szent Pál is fogalmazott, enélkül hiábavaló lenne a hitünk, ezért tulajdonképpen lelki kötelességünk felkészülni húsvét szent ünnepére.

Vinczéné Pálfi Judit várad-csillagvárosi lelkipásztor, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület missziói előadó-tanácsosa közölte: örömmel tér vissza, hiszen a gyerekeken keresztül a szülőknek, a családok többi tagjainak is üzennek, és ezáltal talán mai rohanó világunkban bennük is tudatosul a feltámadás ünnepének fontossága, hogy mennyire lényeges az Istennel való személyes, folytonos és élő kapcsolat.

A Kárpátinfo.net Az iráni Mohamed-film miatt háborognak a szunniták címmel adja hírül, hogy a Mohamed életéről szóló iráni film ellen tiltakoznak a szunnita többségű államok, ahol tilos a próféta ábrázolása. A 30 millió dollárból készült Mohamed, Isten küldötte (Muhammad, Messenger of God) című alkotás egy trilógia első része, és születésétől 12 éves koráig követi a próféta életét. Az iráni filmgyártás eddigi legnagyobb költségvetésű produkciójának rendezője Madzsid Madzsidi. Egyiptom legtekintélyesebb iszlám intézménye, az Al-Azhar vallástudósai arra szólították fel Iránt, hogy tiltsa be a filmet. A rendező így reagált: „Tisztelem az Al-Azhar véleményét, de hogyan mutassuk be a prófétát a világnak? Mint tudjuk, a médiának nagyon nagy befolyása van manapság a világban. Megpróbáltam ebben a filmben helyes és valódi képet festeni a szent prófétáról. Nekünk, muszlimoknak a próféta áldás a világnak.” A filmben nem látni Mohamed arcát. Az alkotás operatőre, a háromszoros Oscar-díjas olasz Vittorio Storaro ezt úgy érte el, hogy a próféta arcát mindig fénybe borította. A díszletvárost Teherán közelében építették fel. A filmet nyáron mutatják be Iránban és világszerte. Mindeközben a szunnita Katar válaszul bejelentette, hogy egymilliárd dollárból készít filmet a prófétáról.

A Magyar Nemzet (Templomfosztogatók… 5. o.) és a Kárpátinfo.net (Templomfosztogatás…) beszámolói szerint elfogták a balatonkeresztúri templom fosztogatóit a marcali rendőrök. Mint kiderült, a gyanúsítottak az elmúlt egy évben több más helyről is loptak kegytárgyakat. A nyomozás adatai szerint egy siófoki házaspár – a férj 65 éves, felesége 63 –, valamint egy 51 éves szigethalmi férfi tavaly március óta „gyűjtötte” az imakönyveket, szentképeket, porcelánszobrokat és angyalkákat, gyertyákat, rózsafüzéreket, medálokat, illetve gyűrűket, melyeket a házkutatás során a rendőrök megtaláltak náluk.


Bodnár Dániel/Magyar Kurír