Napi sajtószemle

– 2015. április 25., szombat | 14:14

Az április 25-i nyomtatott és online sajtó szemléje.

A Népszava (8. o.) Célpont a Vatikán?, a Magyar Nemzet (12. o.) A Vatikánt vette célba az al-Kaida? és a Frissújság.ro Merényletet terveztek a Vatikán ellen, tizennyolc embert letartóztattak címekkel adnak hírt arról, hogy tizennyolc személyt vett őrizetbe tegnap az olasz rendőrség terrorizmusellenes egysége. Köztük van az al-Kaida két tagja is, mindketten a 2011-ben megölt Oszama bin Laden testőrei voltak, amikor a szervezet vezére Pakisztánban bujkált. Mauro Mura olasz ügyész közölte: az őrizetbe vett iszlamisták 2010-ben a Vatikán ellen is merényletet terveztek, amelyet azonban nem hajtottak végre. A Népszava idéz Federico Lombardi vatikáni szóvivő üggyel kapcsolatban kiadott közleményéből, amelyben leszögezte: egy 2010-es hipotézisről van szó. „Jelenleg ennek nincs relevanciája, s nincs különösebb ok az aggodalomra.”

A Magyar Nemzet (Huszár-telep…, 4 o.) ismételten visszatér arra, hogy a héten a Kúria, megváltoztatva a korábban a Debreceni Ítélőtáblán született döntést, úgy határozott: alaptalan az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány (CFCF) keresete, amelyben a civil szervezet szegregálónak bélyegezte a görög katolikusoknak a nyíregyházi Huszár-telepen fenntartott, Sója Miklós Általános Iskolát. A lapnak Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Metropólia érseke elmondta: az ítéletet valódi igazságszolgáltatásnak tartja. „Elvetették a merev dogmatizmust, és volt erejük életet lehelni a törvény már-már elszáradni látszó betűibe. Bár deklaráltan nem foglalkozik az ítélet szociológiai kérdésekkel, mégis tud pusztán a törvény alkalmazásával vigaszt és megnyugvást nyújtani a jogvédők akciója miatt bajba került iskoláknak, szüleiknek.” Eközben a volt miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) és a CFCF bejelentette: az Európai Bizottságban kötelezettségszegési eljárás megindítását kezdeményezik Magyarország ellen a romák jogellenes elkülönítése miatt. Kocsis Fülöp érsek így reagált: „Amennyire én tudom, a bíróság ítélete nem szolgálhat alapul arra, hogy hazánk ellen fordulhasson bárki is. Nem történt új jogszabály megalkotása, a Kúria pontosan ugyanazokat a szabályokat alkalmazta, amelyeket az alsóbb fokú bíróságok. Mi sem fenekedtünk hazánk és a bíróságok ellen csupán azért, mert két fórum is ránk sütötte a szegregáció bélyegét. Remélem más is belátja, hogy nem a bíróságokban kell keresni a hibát, hanem a saját meggyőződésük szorul felülvizsgálatra. Az egyház mindezek ellenére a gyermekek és a szüleik javát szolgálva szeretné folytatni azt a munkát, amely ellen lényegi kifogás nem volt. A cél a ránk bízottak Istenhez vezetése, boldogulásuk elősegítése, a tehetségek kibontakoztatása, az identitás megőrzése. Tervünk, hogy minél szélesebb körű lehetőséget adjunk hátrányos helyzetű gyermekek tanulására, egészen a legmagasabb szintű diplomákig. Ezzel együtt továbbra is arra törekszünk, hogy ne legyen elkülönülés a cigányok és nem cigányok között, s hogy azt a meglévő feszültséget – amit egyesek szándékosan szítanak is – minél inkább oldani tudjuk, közelebb vezethessük az embereket egymáshoz.”

A Kárpátinfo.net Megszentelt élet című beszámolója szerint igazi feltöltődést, hitben, szeretetben való megerősítést adott a résztvevőknek az elmúlt szombaton Nagyszőlősön a ferences kolostorban szervezett Ugocsai Kerületi Háló Találkozó. Dancs György, a Háló Egyesület elnökségi tagja köszöntőjében elmondta: a Háló – Katolikus Közösségek Kárpát-medencei Hálózata olyan magyar alapítású mozgalom, amely a római katolikus egyház tanítását vallva – természetesen nem zárva ki a más felekezetű magyarságot sem és tiszteletben tartva a környezetükben élő más nemzetiségek kultúráját is – fő feladatának tekinti a Kárpát-medencei magyar anyanyelvű keresztény közösségek összefogását, támogatását és segítését, őrizni és ápolni akarja a magyarság hitét, nemzeti értékeit, kultúráját. Ezen a napon Magyar Gergely, a helyi ferences misszió vezetője tartott előadást Megszentelt élet címmel. Az atya ezúttal Assisi Szent Ferenc életútján keresztül mutatta be, milyen a megszentelt, az Istennek szentelt élet. Szólt a mai emberek mindennapi megpróbáltatásairól is, és hangsúlyozta: az Isten és embertársaink iránti szeretet, a másik elfogadása, a megbocsátás, az Istenbe vetett feltétel nélküli hit – ami kegyelem – visz közelebb az Úrhoz.

Bodnár Dániel/Magyar Kurír