Napi sajtószemle

– 2015. május 30., szombat | 10:37

A május 30-i nyomtatott és online sajtó szemléje

A Magyar Nemzet (14. o.) Iskolai diszkrimináció Izraelben című beszámolója szerint Izraelben a keresztény iskolák a legjobbak közé tartoznak, néhány közülük több száz éves múltra tekint vissza, ezért nem csak a keresztények között népszerűek, ám egyre súlyosabb gondokkal küzdenek a kormány diszkriminációja miatt. A lap kiemeli: Izraelben 150 ezer keresztény él, ami a lakosság két százaléka, az egyház által működtetett 50 magániskola azonban vallási hovatartozástól függetlenül befogad mindenkit, legyen az keresztény, muszlim vagy zsidó, bár utóbbiak csak ritkán választják ezeket az intézményeket. Az izraeli kormány azonban a magániskoláknak kevesebb támogatást nyújt. A problémáról hónapokon át tárgyaltak a felek, s a kabinet végül felajánlotta, hogy az egyházi intézmények alakuljanak át államivá, így hozzájuthatnak a támogatás teljes összegéhez. A keresztény közösség azonban ezt elfogadhatatlannak nevezte. A Magyar Nemzet megjegyzi, hogy vannak kivételek is: két ultraortodox zsidó magániskola-hálózatot teljes egészében az állam finanszíroz, mivel az Izraelben meglehetősen erős és nagy befolyással bíró pártok kiharcolták ezt a törvényhozásban.

A Kárpátinfo.net Jelentősen megnőtt Hollandiában a muszlim iskolákba járó gyermekek száma című beszámolója szerint Hollandiában 2010 óta 22 százalékkal több szülő választott iskoláskorú gyermeke számára muszlim általános iskolát. Öt évvel ezelőtt 9000 ezer gyermek járt muszlim iskolába, ez a szám erre a tanévre 11 ezerre nőtt. Abdelszadek Masz, a hágai Iszlám Oktatási Csoport vezetője a változást a muszlimokkal szembeni bizalmatlanság erősödésével magyarázta. Hollandiában jelenleg olyan a helyzet, ami az összetartozás érzését erősíti az iszlám követőiben, és az összetartozás demonstrálására készteti őket. Az országban növekszik azoknak a száma, akik gyanakodva, de legalábbis bizonyos értetlenséggel néznek arra, aki burkát visel. A muszlim iskolában a gyerekek legalább egymás között vannak. A hollandiai muszlimok oktatási vezetője szerint a szülők döntésében szerepet játszik az is, hogy a vallási alapon álló általános iskolákba járó muszlim gyerekek tanulmányi eredményei jobbak, mint az egyéb intézményekben tanuló muszlim iskolásoké.

A Székelyhon.ro Búcsúztak a Márton Áron Gimnázium végzősei címmel számol be arról, hogy a csíkszeredai Márton Áron Gimnáziumban pénteken tartották a ballagási ünnepséget. A nagy múltú iskola a héten ünnepelte névadásának huszonötödik évfordulóját, ennek záróakkordjaként köszöntötték a végzős tanulókat.

A Népszava (2. o.) Nemcsak Orbánért imádkoznak holnap címmel harangozza be, hogy Közös ima a Hermina úton – Csöndes Embertisztelet címmel holnap 10.45-től a XIV. kerületi Hermina út 23. szám alatti kápolna előtt ételosztással egybekötött összejövetelt szerveznek a Köztársaság téri ételosztók és a Teamilitánsok nevű civil szerveződések. Arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy ellentmond a krisztusi tanításoknak, hogy amíg az országban százezrek éheznek, nő a kirekesztés és a gyűlölet, addig a templomot személyi kultusz építésére használják. Ezzel az akcióval egy időben ugyanis hálaadó szentmisét tartanak a zuglói Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend Hermina úti kápolnájában, Orbán Viktor miniszterelnök 52. születésnapja alkalmából.

Ugyancsak a Népszava (16. o.) A szerzetes nem beszél címmel idézi Hortobágyi Cirillt, a pannonhalmi főapátság perjelét, aki közölte: a diákjai testi és leli bántalmazásával vádolt pannonhalmi szerzetes még nem ismerte be bűneit. A lapnak Szilvay Gergely egyházügyi szakértő elmondta: sokkal bátrabban fellépnek az elöljárók az ilyen ügyekben, mióta a kétezres években kitörtek a pedofilbotrányok, egyértelmű lett, hogy az elhallgatás nem megoldás, és az egyházi hatóságok is bátorítják a határozott fellépést. Szilvay szerint a katolikus egyházra nem lesz negatív hatása az esetnek. A főapátság ráadásul a magyar katolikus egyház helyett közvetlenül a Vatikánnak van alárendelve, a belső egyházi kivizsgálás lefolytatását Rómában is figyelemmel kísérik. Annak, hogy a főapátság maga hozta nyilvánosságra az ügyet, a Vatikán pedofília elleni határozott fellépésének is köze lehet, ugyanakkor egyelőre nem beszélhetünk pedofilbotrányról. Az áldozatok nem beszéltek szexuális visszaélésekről, sőt: a diákok közül többen attól tartanak, hogy volt tanáruk olyasmiért bűnhődik, amit el sem követett.

Bodnár Dániel/Magyar Kurír