Napi sajtószemle

– 2015. június 5., péntek | 9:42

A június 5-i nyomtatott és online sajtó szemléje

A Népszava (Szerdán… 8. o.), a Magyar Hírlap (Ferenc pápához készül… 6. o.) és a Magyar Nemzet (Ferenc pápa… 14. o.) is hírül adja, hogy a Szentatya jövő hét szerdán fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnököt a Vatikánban. A Magyar Nemzet megjegyzi: bár a katolikus egyház és Moszkva kapcsolata sokat javult 1989 óta, de Ferenc pápa két elődje – Szent II. János Pál és XVI. Benedek – sem tudta megvalósítani azt a célját, hogy ellátogasson az orosz fővárosba, és találkozzon az orosz ortodox egyház fejével. A Ferenc pápával való 2013-as találkozóján Putyin – más politikai vezetőktől eltérően – nem hívta meg országába a katolikus egyházfőt. (Lásd tegnapi, június 4-ei számunkban A pápa a jövő héten fogadja Putyin elnököt a Vatikánban című hírünket – a szerk.)

A Magyar Hírlap (2. o.) Fejlesztések előtt a Pázmány-egyetem címmel számol be a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) nyári ülése után tartott sajtótájékoztatóról (Lásd tegnapi, június 4-ei számunkban a Megtartotta nyári ülését a püspöki konferencia című tudósításunkat – a szerk.)

A Magyar Nemzetben (1., 6. o.) Velkei Tamás Akik megfogták a szegények kezét című riportja szerint a Váci Egyházmegyében vallják: olyan hitközségekre van szükség, amelyek képesek valós segítséget nyújtani a rászorulóknak. Beer Miklós megyéspüspök vezetésével csaknem húsz településen és 450, zömmel cigány család részvételével indult napközi, tanoda és uszodaprogram. Nyáregyházán egy nős diakónus, Antal András vezeti a plébániát. Elmondta: „A tanodával kezdődött minden, majd az ingyenkonyhával folytatódott, ami nagy segítséget nyújt a betegeknek és a betegápolásban segédkező kollégának, Mindez elvezetett a tangazdaság létrehozásához.” Antal András filozófiája, hogy együtt kell élni az emberekkel, lelki és testi táplálékot egyaránt adni kell számukra, ahogy tette Jézus Krisztus is. „Azt mondtam az iskolában: a tizenöt legrosszabb gyereket adják ide; ma már verset szavalnak, énekelnek, szépen tanulnak, és létszámuk folyamatosan nő” – mondta a diakónus. S mivel a gyerekek nagy része nem jó körülmények között él, úgy gondolták, hogy étkeztetésükkel hozzájárulhatnak a családok terheinek enyhítéséhez. Számukra és a falu nélkülözői számára készített ingyenételhez Antal András mindennap valósággal összekoldulja a pékárut, a húst a vágóhídról, illetve a fagyasztóüzem feleslegét. A diakónus felidézte: „Amikor idehelyezett a püspök úr, azért imádkoztam Istenhez, hogy az első busszal vigyen el: szinte féltem, annyira kihalt volt itt minden. Ma már sokan vagyunk a vasárnapi liturgiákon, és hét közben is megfordul a plébánián vagy száz ember egy nap. Visszaköltözött ide az élet. Ez a helyieknek és azoknak köszönhető, akik ma is aktívan dolgoznak, segítenek és az elképzeléseket tettekre váltják. »Ora et labora«, imádkozni és dolgozni, ez itt a jelszó.”

A Székelyhon.ro A kegyelmet osztó, áhítatot keltő ünnep című tudósítása szerint az idén huszonöt éve újra szabadon ünnepelhető úrnapi búcsúra csütörtökön nagyon sokan érkeztek Székelyudvarhelyre a főesperesi kerület egyházközségeiből. A Kis Szent Teréz-plébániatemplomban bemutatott szentmise főcelebránsa Jakubinyi György gyulafehérvári érsek volt. Székelyudvarhelyen úrnapi búcsús hagyomány, hogy a főegyházmegye mindenkori főpásztora a főcelebráns, hiszen 1949-ben, az utolsó szabad főtéri körmenet alkalmával Márton Áron püspök vitte az Oltáriszentséget. Jakubinyi érsek elmélkedésében az utolsó vacsorára emlékezett, kiemelve: „Jézus nem emlékképet adott tanítványainak. Az Oltáriszentség és a papság alapításával jelenlétét kaptuk az idők végezetéig. Konszekrált kenyér és bor ma is ott van, ahol érvényes egyházi rend van. Az úrnapi mise és körmenet pedig hitvallás: miként viszonyulunk hozzá a családban, az egyházban, illetve ájtatosságainkban.”

A búcsú meghívott szónoka, Varga Rezső kanonok, főegyházmegyei vagyonkezelő emlékeztetett: az ünnep és a szentmise központja Jézus, a két legfontosabb élelem, a kenyér és a bor valóságos jelenlétében. „Az Eucharisztia mindennapi táplálék, erőforrás, a betegnek gyógyszer, vigasz, de ránézés is: itt van valóságosan. Legyünk közel Hozzá, alakítsunk ki közelséget Vele, maradjunk beszélő viszonyban Jézussal. Nem elég csak a templomban ájtatoskodnunk, a világban is tanúságot kell tennünk Róla. Aki nem kerekedik fel, soha nem találhat rá – az istenképűséget kell keresnünk. A körmenet a templom falainak meghosszabbítása minden ember élete felé. Az Úr velünk jár a jelképes úton, és életünkön keresztül akar velünk lenni. Az Úrnapját ünneplő ember győzelemről énekel: Krisztus legyőzte a halált, és szétosztja magát minden szentáldozásban. Találkoztunk-e valóban Vele? Kapcsolatban vagyunk-e? Hordozzuk-e Krisztust életünk utcáján? Tudjuk-e szeretetben és igazságban hallgatni Őt, mint az emmauszi tanítványok, és lángol-e közben a lelkünk? Ma újra ránk bízza magát: vigyük ki az utcára, vigyük be otthonainkba. Ami ebben akadályoz, azt zárjuk ki életünkből. Vegyük észre a velünk járó Urat” – mondta a kanonok. Figyelmeztetett: Nem elég a szó, a mai embernek tanúságtevő keresztényekre van szüksége. A mai, képekkel telített világban a szavak nem számítanak. Varga atya idézte Ferenc pápát: „Példát adjatok nekik!” 

Bodnár Dániel/Magyar Kurír

Raymond Legrand