Napi sajtószemle

– 2015. augusztus 1., szombat | 13:45

Az augusztus 1-jei nyomtatott és online sajtó szemléje

A Frissújság.ro Még több gyermeken tudnak segíteni címmel közli, hogy a nagykárolyi piarista nővérek átköltöznek a most felújított zárdába, ahol tovább bővíthetik gyermekotthonukat. A piarista nővérek 2004-ben telepedtek le Nagykárolyban, ahol a kezdetektől családtípusú gyermekotthont működtetnek hátrányos helyzetű, családot nélkülözni kényszerülő vagy családban veszélyeztetett gyerekek és fiatalok számára a Kalazanci Szent József-plébánia melletti rendházukban. 2009-től szociális napközit indítottak a most felújított zárda melléképületében. A város közösségének igénye a nővérek szolgálatára már az első években megmutatkozott, ez pedig az idők során egyre nőtt. A plébánia melletti rendház így korán kicsinek bizonyult, szükség volt egy nagyobb, több személyt befogadni képes épületre. Ezért döntöttek a Szatmári Római Katolikus Püspökséggel közösen a nagykárolyiak által zárdaként ismert épületnek a felújításáról és használatáról.

A nővérek kongregációja 2009-ben egy nagyszabású európai uniós pályázatot készített a család típusú gyermekotthon fejlesztésére egy visszaszolgáltatott, reprezentatív, műemlék-jellegű épületegyüttesben. A beruházás következtében egy korszerűen kialakított és felszerelt gyermekotthon valósult meg, lehetségessé vált a befogadott gyermekek körének életkor- és nem szerinti bővítése, kisgyermekes család és fiúgyermekes család szervezése.

Korábbi otthonukban a nővérek 21 leánygyermeket neveltek, a most felújított épületben azonban négy családba szervezve, összesen 44 gyermeknek biztosítanak otthont. Így a „kisgyermekes”, vegyes nemű családban 8 gyermek kap helyet (3-7 éves korig), a két leánycsaládban 24 (12+12) gyermek (7-18 éves korig, esetenként kiterjesztve a felsőfokú  tanulmányok elvégzésének teljes időszakára is), a fiúcsaládban pedig újabb 12 gyermek (7-18 éves korig, esetenként kiterjesztve a felsőfokú tanulmányok elvégzésének teljes időszakára is).

A piarista nővérek új otthonának megáldására Kalazanci Szent József ünnepén, augusztus 25-én, ünnepi keretek között kerül sor.

A Napi Gazdaság (2. o.) Zarándoklat indul Galíciába címmel közli, hogy a ma induló négynapos „történelmi és kegyeleti zarándoklaton” százan vesznek részt, az első világháborúban magyar szempontból fontossá vált galíciai városokat látogatják meg, valamint felkeresik és megkoszorúzzák a háborúban hősi halált halt magyar katonák sírjait. A résztvevők elzarándokolnak Przemyślbe, Gorlicébe, Tarnówba. A zarándoklat a limanovai katonai temetőben zárul szentmisével. A zarándokok lelki vezetője Bíró László tábori püspök lesz.

A Magyar Nemzetben (7. o.) Lukács Csaba Kockázatok és mellékhatások címmel leszögezi: „…nem szakadna le az ég, ha Európa kimondaná: a befogadás tekintetében a keresztény szenvedőkkel szolidáris, a más vallásúakat pedig a saját kontinensükön támogatja. Az Iszlám Állam részben kiirtotta, részben elüldözte a keresztényeket a bibliai tájakról – nekünk elsősorban rajtuk kellene segítenünk. A mozlim menekülteket miért nem fogadják be vagy támogatják a szegénynek cseppet sem nevezhető öböl menti olajállamok? Nem létezik arab vagy iszlám szolidaritás? A világ összes bajára Európának kell megoldást találnia? Tőlünk elvárják a toleranciát és a nyitottságot, miközben másnak fel sem lehet tenni ezt a kérdést? Hová vezet ez?”

A Magyar Hírlap (Lutheránus… 6. o.) és a Székelyhon.ro (Soltész Miklós… ) beszámolói szerint a hithez, szülőföldhöz és közösséghez való ragaszkodásra biztatta a fiatalokat pénteken Gimesközéplokon, a II. Köz-Ép-Pont erdélyi lutheránus ifjúsági találkozó zárónapján mondott köszöntőjében Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi ügyekért felelős államtitkára.

Bodnár Dániel/Magyar Kurír