Napi sajtószemle

– 2015. augusztus 28., péntek | 10:36

Az augusztus 28-i nyomtatott és online sajtó szemléje.

A Népszavában (12. o.) Rónay Tamás Jobboldali támadás Ferenc pápa ellen címmel megállapítja: egyre nagyobb támadásoknak van kitéve Ferenc pápa egyes jobboldali pártok részéről. Különösen Olaszországban és az Egyesült Államokban éri mind több bírálat a konzervatívoktól. Egyesek azt kifogásolják, hogy emberi bánásmódot követel a bevándorlók számára, másoknak a klímaváltozással, a kapitalizmus embertelenségével, illetve egyéb külpolitikai kérdésekkel kapcsolatos álláspontjával van baja. Több hagyományosan jobboldali médiaorgánum indított heves támadást vele szemben.

Az Erdon.ro Magyar eredetű lengyel szentély címmel közli, hogy a Megszentelt Élet Évének megünneplése jegyében a héten ünnepi szentmiséket tartanak a nagyváradi premontreiek templomában. Szerdán este a Częstochowai Fekete Madonna kegykép ünnepét tartották.
Fejes Rudolf Anzelm premontrei apát kiemelte: ezen a különleges napon lélekben társulnak a lengyelországi szentélynél ünneplőkhöz, és ott vannak a Világos Hegyi (Jasna Góra-i) kolostorban, melyet az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend tagjai, vagyis a pálosok építettek, akárcsak a váradi szentmise helyszínéül szolgáló templomot, mely egykor szintén az övéké volt.

A Maszol.ro (Ezt üzeni Böjte Csaba…) hírt ad arról, hogy az elutasítás, a gyűlölet és a harag ellen emelte fel szavát Böjte Csaba ferences rendi szerzetes a magyar-román labdarúgó Európa-bajnoki selejtező előtti üzenetében. A Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) honlapján fordult a szurkolókhoz. „Árva gyerekeket nevelek, több mint ötezret fogadtam be, és azt tapasztaltam, hogy az életet mindig az igenek viszik előre, nem a nemek. Az elutasítás, a gyűlölet, a harag, az mindig leforrázza az életet.” Hozzátette: már azzal, hogy vállalja a megmérettetést, mindkét csapat nyertes. Reményét fejezte ki, hogy eredményes, szép játékot láthat majd a közönség, és szeretné, ha a lelátón rengeteg igen hangozna el a futball mellett. A hírportál videón is közli Csaba testvér üzenetét.
A találkozóra jövő pénteken telt ház, 22 ezer néző előtt kerül sor romániai idő szerint 21.45-től a ferencvárosi Groupama Arénában.

A Krónika.ro Ortodox feltétel az „egyházadóhoz” című beszámolója szerint csak abban az esetben hajlandó tárgyalásokba bocsátkozni a román ortodox egyház a felekezetek bevételeinek esetleges megadóztatásáról, ha a román állam maradéktalanul visszaszolgáltatja elkobzott vagyonát.

A Magyar Nemzetben (10. o.) Kiss Eszter Veronika Középpontban az egyházzene címmel harangozza be, hogy a hétvégén Fertődön az Esterházy-kastélyban a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar Vashegyi György vezényletével és Kovács Ágnes szopránénekesnő közreműködésével a Haydn testvérek, Joseph és Michael egyházzenéjéből válogat. A Haydn Teremben szombat este hét órakor Joseph Haydntól az A-dúr Ave Regina coelorum és az E-dúr Salve Regina szól, Michael Haydntól pedig a Missa Quadragesimalis és a Missa Tempore Quadragesimae, valamint a Feria Sexta. Az egyházzene kerül középpontba Pécsett is, ahol szombaton és vasárnap első alkalommal rendezik meg a Spiritum Historicum – I. pécsi régizenei hétvégét. A koncertsorozatnak a nemrég átadott középkori egyetem és a pécsi bazilika ad otthont, ahol a középkor, a reneszánsz és a barokk kor zenei világa egyaránt megjelenik, elsősorban a historikus hangszereket megidézve. A program gerincét a Musica Profana zenekar, a Tercina és a Savaria Barokk Zenekar adja.

Bodnár Dániel/Magyar Kurír