Napi sajtószemle

– 2015. augusztus 31., hétfő | 9:58

Az augusztus 31-i nyomtatott és online sajtó szemléje.

A Magyar Hírlap (A kápolna híd…, 5. o.) és a Frissújság.ro (Megáldotta…) részletesen, a Napi Gazdaság (Megáldott magyar kápolna..., 7. o.) és a Népszabadság (Washington…, 8. o.) néhány sorban számolnak be arról, hogy Erdő Péter bíboros, prímás és Donald Wuerl bíboros, washingtoni érsek szombaton Kövér László, a magyar Országgyűlés elnökének jelenlétében áldotta meg a magyar kápolnát az amerikai főváros Szeplőtelen Fogantatás Nemzeti Szentélye Bazilikában (Lásd augusztus 29-ei, szombati tudósításunkat Erdő Péter megáldotta Washingtonban a Magyarok Nagyasszonya-kápolnát címmel – a szerk.)

A Magyar Hírlap (Hatékony…, 4. o.) és a Népszava (Felrázta…, 1., 3. o.) beszámolnak arról, hogy hatékony nemzetközi együttműködést sürgetett Ferenc pápa a migránsok védelmében a Szent Péter téren vasárnap délben mondott beszédében. A Szentatya imádkozott az osztrák autósztrádán holtan megtalált 71 menekültért (Lásd augusztus 30-ai, vasárnapi hírünket Ferenc pápa: Az Úr adjon nekünk képmutatástól mentes szívet címmel – a szerk.)  

A Népszabadság (2. o.) Erős mondat címmel idézi Böjte Csaba ferences szerzetest, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány elnökét, aki a 7/24 Híradóban azt mondta: „Nem tudom elfogadni, hogy az Isten akár Ázsiában vagy Afrikában »selejtet« teremtett volna.”

A Napi Gazdaság (7. o.) Elítélt koszovói templomrombolás címmel számol be arról, hogy Darko Tanaszkovics, Szerbia UNESCO-nagykövete közölte: a koszovói szerb templomok és kolostorok lerombolása is háborús bűnnek minősül. Azzal kapcsolatban mondta ezt, hogy a párizsi székhelyű szervezet főigazgatója a minap háborús bűncselekménynek nevezte a kétezer éves római kori templom lerombolását a szíriai Palmüra romvárosban. Tanaszkovics leszögezte: egyértelmű, hogy ami Koszovóban történt 1999 óta a szerb ortodox templomokkal és kolostorokkal, az háborús bűntény.

A Magyar Nemzet (16. o.) Végveszélyben Afrika Jeruzsáleme címmel rámutat: világszerte sok csodálatos építmény verseng a világ nyolcadik csodája címért, de Lalibela király kilencszáz évvel ezelőtt épített sziklába vájt tizenegy keresztény temploma Etiópiában minden bizonnyal az egyik legméltóbb követelő. Az „Új Jeruzsálemnek” is nevezett épületek a királyról elnevezett városban találhatók, kivételes szerepet töltenek be a hívők életében, és a turizmusnak is óriási lendületet adtak, mégis óriási veszélyben vannak. Állaguk ugyanis oly mértékben megromlott, hogy ha esik az eső, darabokban potyognak az alámosott falak, a végső összeomlással fenyegetve. A tizenegy templom egy része ma már olyan rossz állapotban van, hogy folyamatosan tatarozni kell, nehogy elpusztuljon. Az épületet az UNESCO 1978-ban vette fel a világörökség listájára, a restaurálást így a szervezet és az EU finanszírozza. Az effajta munka azonban nagyon nehéz, hiszen néhány helyen óriási darabok hiányoznak a falakból, amelyeket lehet ugyan más anyaggal pótolni, ám félő, hogy előbb-utóbb már semmi nem marad az eredeti sziklákból. Közli a lap azt is, hogy Etiópia 90 milliós lakosságának 62,8 százaléka keresztény, a legtöbben (43,5 százalék) az etióp ortodox felekezethez tartoznak. A kelt-afrikai országban a Kr.u. IV. századtól államvallás a keresztény vallás, de az etióp ortodox egyház csak 1959 után nyerte el függetlenségét.

Az Erdon.ro (Szent László…) tudósítása szerint szombat délután Nagyváradon a püspöki palota belső udvarában második alkalommal szervezett Szent László Családi Napot a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség, a Szent László Teológiai Líceum és a Szigligeti Színház. Színvonalas és érdekes programok vártak mindenkit.

A Kárpátinfo.net A III. Görögkatolikus Ifjúsági Fesztiválon címmel számol be arról, hogy szombaton templomi szertartással vette kezdetét Tiszacsomán az immáron harmadízben megtartott Görögkatolikus Ifjúsági Fesztivál, melyet ezúttal államalapító királyunk ünnepének szenteltek. A tiszacsomai görögkatolikus kegytemplomba – ahol Szent István ereklyéjét őrzik – több száz fiatal érkezett papjaikkal és azok családjaival az élen a Beregszászi Görögkatolikus Esperesi Kerülethez tartozó településekről.

Bodnár Dániel/Magyar Kurír