Napi sajtószemle

– 2015. október 12., hétfő | 12:09

Az október 12-i nyomtatott és online sajtó szemléje.

A Népszava (9. o.) Viták előtt a püspökök a családszinóduson című tudósítása szerint kemény viták várhatók a családszinódus második hetén. A lap emlékeztet rá, hogy csütörtökön Wilfrid Napier bíboros, a szinódus szervezőbizottságának dél-afrikai tagja nyíltan bírálta Thomas Rosica vatikáni szóvivőt, aki azt mondta, hogy az egyháznak „a realitások talaján kell maradnia” bizonyos, a családokat érintő helyzetekben, például a válás során, s véget kell vetni a „kirekesztő hangnemnek. Nem kell tartanunk az összetett helyzetektől.” A szinódusi atyák egy része ezt a megnyilatkozást „túl liberálisnak” minősítette.

A Frissújság.ro Búcsúünnepség a mikolai görögkatolikusoknál című tudósítása szerint Szűz Mária oltalmazó szeretetét ünnepelték tegnap a mikolai magyar görögkatolikus hívek, meghívottaik, valamint a környező falvakból odasereglett, imádkozni vágyó zarándokok. A szentliturgián Orosz Gábor felszentelt áldozópap, a máriapócsi nemzeti kegyhely papja mondott szentbeszédet. Kiemelte: Máriapócsra nagyon sokan zarándokolnak el abban a hitben, hogy ott közelebb kerülnek a Szűzanyához. „Valóban nem a hely számít, hanem az, hogy hol és hogyan éljük meg hitünket. Saját hitüket erősítik meg azok, akik Jézus tanításait hallgatják. Sokan imádkoznak a Szűzanyához, kérve annak közbenjárását, de nem minden imádság fakad tiszta szívből, ezért nem minden imádság kerül meghallgatásra. A Szűzanya bármikor tud segíteni, de meg kell látni annak megnyilvánulását. Meg kell látni, hogy a nehézségekben is húz maga után. A Szűzanya nem rendelkezett isteni tulajdonsággal, hiszen köztünk élt, mégis ő a legfőbb közbenjárónk. Az ember mindig keresi a változást, a szebbet és a jobbat, de az űrt a vágy és a valóság között csak Isten tudja betölteni. Nem azért lesz valami szép, mert új, hanem attól, hogy a mienk. Meg kell tanulni, hogy az igazi imádságot szívvel imádkozzuk, nem szájjal. Isten mindig arra ösztönzi az embert, hogy találjon rá. Az ember számára nagy tanulság kell legyen, hogy nincs egyedül. Minden ember Krisztus követőjének született, és ott van mellette a család, a házastárs, a gyerek, akikkel a Krisztusba vetett hittel élhet, ha mindent megtesz azért, hogy egymással, egymásért éljenek. Rálátás kell, hogy Isten szemével lássuk a világot” – hangzott el a szentbeszédben.

A szentliturgián részt vett Ioan Balea, a romániai nagyérseki egyház egyházmegyeközi bíróságának elnöke, aki felolvasta és átadta a Lucian Mureşan bíboros által elfogadott kinevezést, melynek értelmében Kozsán István mikolai magyar görögkatolikus parókus a romániai nagyérseki egyház egyházmegyeközi bíróságának a tagja lett. Ez a bíróság nem csak fegyelmi ügyeket tárgyal, hanem az egyházi válásokat is elemzi, ugyanis a görögkatolikusoknál nem a Szentszék, hanem az említett bíróság dönt a válási kérelmekről.

A Maszol.ro Hívők zarándokolnak a szent termopán ablakhoz Ukrajnában címmel adja hírül, hogy a menny kapuja lett egy termopán ablak egy Lvivi melletti ukrán faluban, miután néhány tucat hívő megpillantotta benne Szűz Mária arcképét. Az ablakhoz zarándokló hívők megggyőződése, hogy az ablaküvegen isteni csodát látnak, ezért leborulnak előtte és imádkoznak. A falu papjai megerősítették az "isteni beavatkozást", ezért kiemelték a termopán ablakot helyéről és a templomban helyzeték el. Ünnepekkor a kegytárgyat körbehordozzák. A termopán ablak egy épülő ház része volt, amikor felfedezték benne a csodát.

A hírportál emlékeztet rá: a szokatlan helyeken és formában megjelenő "isteni képmás" felfedezése Romániában sem szokatlan. Buzău megyében például egy nő konyhája egyszerű falán vélte felfedezni a szentként tisztelt ortodox atya, Arsenie Boca képmását, akiről azt tartják, sírján a fű még a legzordabb teleken sem szárad el. A ház tulajdonosa házioltárt emelt a fal mellé, és konyháját megnyitotta a zarándokok előtt. A Vâlcea megyei Ocnele Mari település sóbányájában Szűz Mária „arcképe” vonzza a hívőket 225 méterrel a föld alatt. A Suceava megyei Mironu községben sűrű keresztvetés közepette darabolták fel egy fa törzsét, miután a Megváltó arcát pillantották meg benne.

A Székelyhon.ro Szépvízen mutatta be aranymiséjét Bodó Imre plébános címmel számol be arról, hogy a kászonaltízi születésű Bodó Imre kézdiszárazpataki plébános adta aranymisés áldását a Szépvízen szép számmal összegyűlt hívekre vasárnap.

A zsúfolásig megtelt templomban az ötven éve pappá szentelt plébános elmondta: az Úr Jézus is sokszor áldásban részesítette a gyermekeket, a szenvedőket és a körülötte lévőket. Sőt, áldását adta, illetve továbbította azokra, akiket meghívott a papi szolgálatra. „Isten kegyelméből jómagam is megértem ezt az időt, hogy 50 éve állhatok az Isten oltáránál. Azért jöttem, hogy az Úr Jézus áldását kiosszam a kedves hívekre. Az áldás felszítja az emberi lélekben a kegyelmet. Megérezteti azt, hogy itt élünk, de az itteni lét véges, itt csak előkészülünk az örök hazába.” 

Homíliájában Imre atya a hit gyakorlására, az Istenben való hitre és a Mária-tiszteletre buzdította a híveket. Kérte, hogy őrizzék a tiszta tanítást, a házasság szentségét, hogy vállalják az anyaméh gyümölcsét − a gyermeket −, hogy nemzetünk a mai nehéz világban is megmaradjon. A mise végén aranymisés áldását adta, hogy mindezek megvalósuljanak Isten kegyelméből, a Szűzanya közbenjárásával.

Bodnár Dániel/Magyar Kurír