Ne fussunk zátonyra, maradjunk az „éltető sodrásban”! – A házasság hete Nyíregyházán

Hazai – 2018. február 19., hétfő | 12:08

A házasság hetének mottóját – „Éltető sodrásban” – értelmezve hívta a házastársakat párbeszédre február 13-án este Tóth András családreferens, görögkatolikus pap és felesége, Illés-Tóth Anna mentálhigiénés szakember Nyíregyháza belvárosában, a görögkatolikus parókia hittantermében.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A család- és párterápiával is foglalkozó házaspár a házasság hete alkalmából a rendezvény idei mottóját értelmezte. Az éltető sodrás a folyó áramlását asszociálja, a sodrásban lévők pedig azok, akik (egy) csónakban eveznek. Ugyanakkor az életadó-éltető sodrás a szentségi házasságokat megáldó Szentlélek lendületét is előhívja az értelmezés során.

Az asszociációs játékban a fősodorban haladó hajó-csónak metaforáját részletgazdagon és életszerűvé téve bontották ki az előadók: a sodrásban, ahol haladunk, felgyülemlik a hordalék is, akadályok kerülnek elénk életünk, házasságunk során, melyeket le kell küzdeni. De Nemes Ödön jezsuita szerzetes szavait felidézve „a krízis nem tragédia, nem baj, hanem egy megoldandó lehetőség”. „Mindig fejlődhetünk – mi magunk és kapcsolatunk is a nehézségek által” – mondta Tóth András.

Fogalmunk sincs, hová sodor az ár, ha nem bízunk a másikban és a Jóistenben, könnyen zátonyra futhat kapcsolatunk. Meg kell hát tanulnunk együtt evezni. Ebben a Görögmenta Ház működtetőinek személyes ismereteik is vannak, hiszen minden nyáron „Túr-túra” elnevezéssel családi evezéseket szerveznek az Öreg-Túron. A tábor emlékeit és tapasztalásait hozták bizonyítékul arra, hogy az együttműködést, együtt evezést-élést tanulni kell, az egyensúlyt meg kell találni, mert csónak-életünk hamar felbillenhet, a homokpadokról pedig együttes erővel tudunk csak újra a sodrásba jutni.

A házasságot olyan köteléknek aposztrofálták az előadók, mely egyedül a szülő-gyermek kapcsolathoz hasonlítható: egyik fél sem tökéletes, de össze vagyunk kötve szétszakíthatatlan szálakkal.

A kilencgyermekes pár legfontosabb feladatának a hitelességet tartja saját és mások házasságában is. Hitelessé a gyermekeink és mások előtt pedig csak úgy válhat házastársi kapcsolatunk, ha a családban kialakult konfliktushelyzeteket helyesen dolgozzuk fel és képesek vagyunk fejlődni házastársunkkal való kapcsolatunkban.

Forrás és fotó: Polyákné Tóth Nóra/Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria