Ne maradj egyedül! – segítő szakemberek találkoztak Budapesten

Hazai – 2015. március 6., péntek | 16:17

„Ne maradj egyedül!” címmel rendezték meg az Antropos Mentálhygiénés Egyesület, a Magyar Pasztorálpszichológiai Társaság és a Semmelweis Egyetem (SE) Mentálhigiéné Intézete közös konferenciáját február 28-án – tájékoztattak a szervezők.

A Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont dísztermében összegyűlt közel 170 fős hallgatóság zömében az SE Mentálhigiéné Intézete képzéseinek keretében végzett segítő szakemberekből állt, akik immáron tizenkettedik alkalommal találkozhattak egymással ebben a formában. A konferencia célja ezúttal is a családias közegben megélt találkozás, szakmai megerősödés, közös szellemi-lelki töltekezés volt, idén fókuszba helyezve a segítő szakemberek szakmai közösségeinek fontosságát.

Az egybegyűlteket Tésenyi Timea, az Antropos Mentálhygiénés Egyesület elnöke köszöntötte, a konferencia ötletadójaként kiemelve a közös önkéntes összefogás erejét az amatőr kezdeményezésből induló, mára komoly érdeklődésre számot tartó, jó szakmai színvonalat képviselő rendezvény létrejöttében.

Az első előadó, Dávid Beáta szociológus, az SE Mentálhigiéné Intézete igazgatója aktuális kutatásokon keresztül mutatta be a magyar társadalomban megjelenő civil aktivitás alacsony arányát és az egyedül élők számának a fiatalabb korosztályokban is megjelenő, aggodalomra okot adó növekedését. Rávilágított arra is, hogy a személyiség egészséges fejlődéséhez szükség van az egyén érdekeit meghaladó közösségi értékek érdekében kifejtett önkéntes aktivitásra. Előadásának zárógondolataiban kiemelte a segítő szakemberek elengedhetetlen szerepét ezen közösségi érzékenység fejlesztésében.

Ónody Sarolta pszichiáter, pszichoterapeuta előadásában az énstruktúra- és kötődéselméleti modellek bemutatásával érzékeltette, hogyan terhelődik meg a klienskapcsolatban segítő énünk. Néhány résztvevő segítségével szemléltette, mit tehet a segítő a kiégés elkerülése érdekében a kliens érzéseinek belső átdolgozásával, illetve a szakmai segítség, az intervízió és a szupervízió igénybevételével.

Vásárhelyi Anzelm OSB szerzetes, lelkigondozó személyes hangvételű előadásán abba a folyamatba engedett bepillantást, ahogy az egyén lelkigondozói munkájának hátterét adó szerzetesközösség kialakul, fejlődik, és a krízishelyzetekkel megküzdve a megerősítés és biztonság helyévé válhat tagjai számára. Szemléletével példát adott az egyén és a közösség közös fejlődését szolgáló együttműködésre.

A délelőtti programot a Jazzation együttes színes a cappella koncertje zárta.


A nap második felében a részvevők szakmai érdeklődésüknek megfelelően választhattak a pszichodráma, a bibliodráma, a szupervízió, az önszupervízió, az élménytréning, a mozgás- és táncterápia, illetve a művészetterápia módszereit bemutató, neves szakemberek által vezetett műhelyek közül.

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria