Négy evangélium, egyetlen Jézus – előadás Körmenden

Hazai – 2017. április 28., péntek | 13:43

Takács Gyula csörötneki plébános, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának tanára volt a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) körmendi csoportjának vendége április 25-én, kedden este, aki „Négy evangélium, egyetlen Jézus” címmel tartott előadást.

Jézus totalitása, mibenléte és személye a négy evangélium szimfóniája – fogalmazott az előadó. A négy evangélista látása kiegészíti egymást, a különbözőségek, eltérések nem valamely hiányosságból adódnak, hanem Jézus arcának egymást kiegészítő mozaikjai – tette hozzá. A professzor időben és térben helyezte el az evangéliumokat. Máté evangéliuma a múltból tekint Jézusra. Ő a megígért Messiás, Ő a Szövetség Istene, aki velünk van. Lukácsnál Jézus az egész emberiség Megváltója, a Jézus-esemény a világtörténelem középpontja. Lukács a jövő felé tekint. Az Apostolok cselekedeteiben folytatódik evangéliuma, az Egyház története a feltámadt Jézus úton levése övéiben az idők és a világ végezetéig. Márk, a „passió evangélistája” Jézust a mélységben találja meg mint Isten szenvedő szolgáját. János apostol pedig az égre néz: számára Jézus az Isten.

Takács Gyula evangéliumi részletekkel igazolta gondolati ívét, és az előadás végére megrajzolta Jézus „egységes arcát”, amelyet a négy evangélium „szimfóniája” hoz létre.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria